Temat: [Focus 2004-2008] Sporadyczne ciężkie odpalanie
View Single Post
Stary 05-07-2019, 21:23   #1
Limbus
ford::amateur

Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
Domyślnie Sporadyczne ciężkie odpalanie

Witajcie!
Na wstępie małe przedstawienie mojej Foki:
1.6 benzyna, 100KM, 74kw, bez gazu.
Problem, który się jakby od pewnego czasu nasilił (występuje częściej niż wcześniej) to trudne uruchamianie silnika. Częściej występuje na zimnym, choć na w miarę jeszcze ciepłym też się zdarzyło Ta przypadłość NIE występuje za każdym razem. Powiedział bym tak 2/10 przypadków. Przekręcam kluczyk, czekam aż zgasną kontrolki i kręcę ale silnik zachowuje się tak jakby się dławił tj. kręci ale taki jakby przytłumiony i tak szybciej niż normalnie (albo mi się wydaje) i nie zapala. Słychać tak jakby coś tam pracowało, wszystko chodzi tylko nie zapala. Po 2, 3 razie pomaga wciśnięcie gazu albo dłuższe przytrzymanie kluczyka. Po zgaszeniu odpala normalnie czyli "na strzała" i chodzi ładnie. Potem trochę spokoju. WYDAJE mi się, że problem się nasila, gdy poziom paliwa spadnie poniżej połowy, ale to musiał bym jeszcze jedno tankowanie zaliczyć i dokładniej obserwować.

Akumulator nowy, założony 3 miesiące temu, Varta. Przed wymianą wystąpiło coś podobnego, tylko w ogóle przestawał kręcić. Myślałem, że to aku, po wymianie parę tygodni spokoju. Ładowanie aku OK. Olej świeży 5W30. Przy przekręceniu kluczyka wyraźnie słychać działanie pompy, więc tu powinno być OK.

Jak myślicie, od czego zacząć?
Limbus jest offline   Odpowiedź z Cytatem