Odp: 1.8 TDCi - wymiana rozrzadu - co jest potrzebne?
W tym silniku masz już dolny pasek w kąpieli olejowej.
Cały zestaw takiego (czyli dwa koła, dwa ślizgi i pasek) kosztują ok 6 stów renomowanych dostarczycieli gratów OE.
Jeżeli auto ma pow. 200 tyś km (a z pewnością ma sporo więcej jak na ten rocznik) ja bym zmieniał.
Auto ma 14 lat i lekko licząc należy się liczyć z przebiegiem rzeczywistym dobrze pow. 300 tys km. Nie sądzę ze producent aż taką dalekowzrocznością się kierował pisząc w instrukcji że tego napędu się nie wymienia. Nawet jeżeli to nie jest jakoś specjalnie zużyte to po prostu guma/tworzywo z jakiego został wykonany pasek podlega procesom starzenia. To silnik, trwałość poszczególnych elementów to nie tylko przebieg ale przede wszystkim motogodziny pracy, setki jeżeli tysiące godzin klepania na postojach stercząc gdzieś w korkach itp. Nie ważne że kilometrów nie przybywa ale silnik cały czas kręci.
Raz w życiu widziałem pęknięty po 48 tyś km pasek rozrządu - fabryczny jeszcze. Wytrzymał 15 lat. Kobieta w 2000r kupiła nówkę Corsę B z salonu i przez 15 lat przejechała autem ledwie 48 tyś km. Na całe szczęście pękł podczas wyjeżdżania z garażu kiedy lekko przydusiła auto i nic się nie stało w silniku. Żadnych strat. Ale po rozbiórce rozrządu pasek miał jeszcze dobrze widoczne napisy i dosłownie żadnego zużycia mechanicznego. Natomiast był mocno spękany, nie miał kilku zębów i w końcu trzasnął.
Tutaj pasek dodatkowo chodzi w oleju. Może i to jest baaardzo żywotne rozwiązanie przy założeniu że pracuje w czystym oleju który go w pewien sposób konserwuje, chłodzi... nie wiem jaki cel przyświecał producentowi że zdecydował się na takie rozwiązanie. Jak ktoś długie lata ujeżdżał na tęgo zmasakrowanym mazucie zmienianym co 30 tyś km "bo po co częściej" to niestety ale raczej nie są to warunki pracy jakie brał pod uwagę producent przy projektowaniu. Zapewne przyświecała im tylko wizja przeżycia gwarancji i okresu jakiejś rękojmi a co potem się z tym stanie to już nas nie bardzo obchodzi.
Ostatnio edytowane przez Piasek80 ; 05-07-2019 o 22:35
|