View Single Post
Stary 08-07-2019, 11:29   #1
Kasztanito
FCP member

Imię: Filip
Model: Ford mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2003
Domyślnie Warsztat regenerujący turbinę nie uznaje gwarancji

Witam,
Od razu zaznaczam, że nie wiem czy w dobrym dziale tworzę temat, także jeśli nie trafiłem to proszę o przeniesienie do odpowiedniego.
Mój problem to mianowicie to, iż w moim mondeo naprawiłem turbinę w serwisie w jednej miejscowości w marcu. Przejechałem może 4-5kkm i turbina mi wysiadła. Problem jest taki, że stało się to jakieś 200 km od tego serwisu i lokalny mechanik stwierdził że wirnik ani drgnie. Dzwoniłem do serwisu i mimo gwarancji, była ona tylko do bramy a dalej się nie znamy. Autem nie jestem w stanie dojechać tych 200 km, ponieważ z racji usterki zaczyna już olej się przedostawac do spalania więc dalsza jazda odpada. Serwis mówi że mogą spojrzeć i stwierdzić czy to ich wina ale tylko jak dostaną samochód. Laweta w tym przypadku to koszt ponownej regeneracji turbo, także ta możliwość odpada. Serwis również mówi że w przypadku uznania gwarancji i tak nie zwrócą za koszty transportu. Moje pytanie brzmi czy można to jakoś załatwić przez rzecznika praw konsumenta czy jakąś inną instytucję, abym mógł naprawić samochód te 200 km od serwisu i potem ściągnąć od nich pieniądze za wadliwe wykonanie usługi? Dodam iż ten mechanik stwierdził że to wina serwisu, albo źle wykonana robota albo zastosowanie chińskich zamienników.
Pozdrawiam
Kasztanito jest offline   Odpowiedź z Cytatem