View Single Post
Stary 09-07-2019, 08:50   #55
mariotd
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk4 Liftback
Silnik: 1.6 Ti-VCT (88 kW / 120 HP) + LPG BRC
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Bezpieczeńśtwo w ruchu drogowym - wydzielona dyskusja

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytam ten temat i ręce mi opadły.
Jak można nie wiedzieć, że przed zieloną strzałką trzeba się zatrzymać?
(...)
Z Krakowa jesteś, to powinieneś kojarzyć miejsce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Skrzyżowanie z wjazdem na Bora Komorowskiego od strony Okulickiego - aby jechać w stronę skrzyżowania na Wiślickiej należy zatrzymać się na strzałce. Zatrzymywałem się za każdym razem (nawet jak było pusto, a widoczność jest tam zawsze b. dobra) do momentu, jak stojąc (po zatrzymaniu przy strzałce i wręcz na 1 sek przed ruszeniem) przed przejściem wjechał we mnie z pełnym impetem zestaw 40 ton. Gdyby ktoś był w tym momencie na przejściu zostałby rozjechany przez mój samochód, który wręcz wystrzelił do przodu, a na koniec poprawiony ciągnikiem. Generalnie "duży" zatrzymał się sporo za przejściem. Gdyby ktoś siedział u mnie z tyłu w aucie... nie wyobrażam sobie tego nawet.

Tłumaczenie kierowcy? "PRZECIEŻ MIAŁEŚ ZIELONE, MOGŁEŚ JECHAĆ. NAWET NIE HAMOWAŁEM". Czy jechał 50km/h? Wątpię, panu bardzo się spieszyło... Oczywiście u niego lekko pęknięty zderzak, policja spisała jego dane i puściła dalej.

Od tamtego momentu jak jedzie za mną coś większego niż osobówka to nigdy się nie zatrzymuję na tej strzałce, o ile nie ma pieszych na przejściu. To jest po prostu strach. A czasem nawet osobówki się boję, widząc jak mi siedzi na dupie i nawet nie zwalnia przed sygnalizacją.

Choć z drugiej strony są takie strzałki, gdzie powinno się je bezwzględnie usunąć - wyjazd z Krokusa (pomiędzy Krokusem a Obi) - wieczna strzałka w lewo jak jest możliwość jazdy, bez zielonego światła. Rozumiem, że jest tam przejście dla pieszych, ale to wystarczy dać po prostu zielone światło, kolizyjne. Przecież to jest kompletny absurd.
mariotd jest offline   Odpowiedź z Cytatem