Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie
Kontynuując temat - auto wróciło do mechanika, zdemontowali i sprawdzili zawór jeszcze raz, wyglądał i zachowywał się OK więc założyli z powrotem, zrobili adaptację i wyglądało na to, że śmiga. Niestety 4.5 tys. km po Europie i problem wrócił (na szczęście już w trakcie drogi powrotnej); zanim check wskoczył na deskę odczułem objawy na autostradzie - czyli brak mocy od połowy pedału gazu. Można to też "zobaczyć" na spalaniu:
Jazda na 5. biegu, 100 km/h, 2 tys obrotów. Spalanie około 4-6 litrów zależnie od nachylenia drogi. Wciskamy pedał gazu mocniej, normalnie spalanie skacze powyżej 10 litrów i auto idzie bez problemu do 140 w ciągu kilkunastu sekund, ale w moim przypadku spalanie nie przeskoczyło 7 litrów na 100 km, samochód przyspiesza bardzo powoli, pozycja pedału nie ma znaczenia - można docisnąć do deski. Próba przyspieszania tempomatem = identyczny efekt, spalanie max. 7 litrów i auto zwalnia pod górkę. Z górki dałem radę się rozpędzić i nie zamulałem jak tir na autostradzie, ale niestety każde hamowanie przed ciężarówką żeby wpuścić "ksenony 200km/h na lewym pasie" oznaczało rozpędzanie się przez kilka kilometrów z powrotem do tych 140.
Po zgaszeniu silnika problem znikał na kilkanaście minut, potem znowu "zacinka" (zazwyczaj po intensywnym przyspieszaniu) i tak do ponownego odpalenia. Po 3 zgaszeniach w trakcie jazdy wskoczył check na deskę (to chyba typowe zachowanie przy błędach EGR).
Za tydzień zawożę auto z powrotem do mechanika, zobaczymy czy będą reklamować EGR czy coś innego wymyślą.
Ostatnio edytowane przez hindus ; 09-07-2019 o 14:50
|