Wkurzające jest już narzekanie pojedynczych jednostek na to auto.
Widocznie trafiłem na normalne auto, bo po wielokrotnie większej liczbie razy skorzystania z auta oraz większej liczbie przejechanych kilometrów niż na jeździe testowej (nawet 10x) 'beta' autami:
Cytat:
Mało komfortowe i głośno pracujące (na tle niektórych modeli konkurencji) zawieszenie na belce? *
|
Akurat u mnie nie ma belki na szczęście, jak i w połowie Focusów. Teraz niestety zacznie się ta proporcja zmieniać na niekorzyść.
Zmień wersję wyposażenia z Trend, Focus ma nawet wersję Vignale.
Cytat:
Niechlujne wykonanie/spasowanie/przymocowanie niektórych elementów? *
|
Nie zauważyłem. Możliwe, że trzeba wybrać coś innego niż Trend.
Cytat:
Stukająca skrzynia automatyczna?
|
Znowu nie zauważyłem, kurde. Pojedyncze egzemplarze miały bodajże problem. I to w silnikach diesel.
Powtórzę się, ale nie zauważyłem. W pojedynczych nowych sztukach benzynowych chyba się pojawia.
Cytat:
Zamulający, mało intuicyjny, brzydki graficznie, a czasem nawet wieszający się system multimedialny? *
|
Racja, raz mi się zawiesił przy kontakcie z AA. Sync3 nie jest może demonem szybkości czy estetyki, ale działa płynnie, nie jest brzydki i co najważniejsze spełnia swoją rolę. Kwestia gustu i wymagań, ale wybierając auto widać jaki jest system multimedialny. Reszty da się nauczyć i ewentualnie przyzwyczaić.
Minusem raczej może być jego nagrzewanie się.
Cytat:
Anomalie elektryki (wspomaganie kierownicy, dźwięk z czujników parkowania dobywający się z różną częstotliwością z różnych źródeł, itp. itd.)?
|
Znowu pojedyncze przypadki. U mnie działa bardzo dobrze całość i nie zdarzyło mi się, aby coś wywaliło albo brzęczało.
Cytat:
Przenosząca drgania 3-cylindrowego silnika karoseria?
|
Standard 3-cylindrówek. Przeszkadza? Są jeszcze inne silniki.
Cytat:
Mały (jeden z najmniejszych w klasie?) bagażnik? *
|
Czy jest mały? Widać co się kupuje, bo producent nie oszukuje. W HB jeździłem nawet we 4 osoby z 4 dużymi plecakami + innym bagażem + 2 kompletami nart i się jakoś wszystko zmieściło w bagażniku. Jak potrzeba zapakować stodołę to: a. jest kombi, b. są bagażniki/boxy c. są przyczepki.
Wada wieku młodego, było to irytujące, ale akcja serwisowa już była na to i jest OK.
Kup auto i dopiero zobacz jak się spisuje.
Każde auto obarczone jest jakimiś wadami, błędami itp., więc trzeba wziąć na luz trochę. Bo tak jak napisał tryhp3, aby wyszło takie słabe auto jak prezentujesz, że ma tyle wad i niedociągnięć, to musiałbyś połączyć różne wersje silnikowe, wyposażenia i etapów produkcji aut. A tak się nie da.
Focus MK4 jest ogólnie dobrym autem, któremu przytrafiają się różne dolegliwości, ale nie ma co dramatyzować i skreślać tego auta. Każde auto tak ma.
Niestety dealerzy i problemy produkcyjne Forda mocno zatarli dobre wrażenie o tym aucie.