View Single Post
Stary 12-07-2019, 21:17   #8
Profesor
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie filtra paliwa 2.0 tdci

Witajcie.Moim poprzednim Fordem był Focus2FL.Silnik 1.8TDCi Lynx.Miałem go 5 lat.Cztery razy wymieniałem filtry i nigdy nie było problemów z zapowietrzeniem.Za piątym razem trafiłem na wyjątkowo skrupulatnego mechanika.Wszystko robił książkowo.Wyczyścił obudowę filtra paliwa ,zalał olejem napędowym,siedem razy sprawdził uszczelkę.Wreszcie mówi odpal.Odpaliłem.Silnik zaskoczył popracował 20 sekund i zdechł.Nie odpalił za Chiny.Oczywiście rozrusznik ochoczo kręcił.Przez dwie godziny rozbierał filtr,wymieniał na następny ,odwracał uszczelki,cuda na kiju, nic nie pomogło.Mechanik wpadł w panikę ,sobota popołudniu a my w czarnej d.W pewnym momęcie do warsztatu wszedł młody chłopak,który chcial pospawac jakieś elementy.Majster spuścił go na drzewo.Powiedział ze dopóki Focus nie odpali nic mu nie zrobi.Chłopak spytał się go czy ma sprężarę.Była.Kazal mu by poluzowal wtryski.Dyszę sprężarki owiną szmatą puścił powietrze.Kiedy wtryski zaczęły sie pocić kazał je dokrecić.Mówi pal.Odpaliło od reki ,popracował chwilę .Zgasiłem,odpaliłem itak 3 razy.Bez problemów.Mechanik z wdzięczności powiedział że może mu pospawać nawet wieżę Eifla.Oczywiście powietrze puścił do wlotu zbiornika paliwa.

Ostatnio edytowane przez Profesor ; 12-07-2019 o 21:20 Powód: brak logiki
Profesor jest offline   Odpowiedź z Cytatem