View Single Post
Stary 14-07-2019, 13:43   #1
iommi23
ford::beginner

Model: focus mk1, mk3.5; fiesta mk7
Silnik: mk1 - 1.6PB, mk3 - 2.0tdci, mk7 - 1.4
Rocznik: 2001, 2015
Domyślnie Automatyczne uruchamianie klimatyzacji - jakie warunki muszą być spełnione?

Chciałem zapytać, czy posiada ktoś wiedzę, kiedy następuje automatyczne (mimo zgaszonego AC) załączenie klimatyzacji (klimatyzacja automatyczna) w focusie mk3 (polift)?

Kojarzę, że w aucie jest więcej automatyki - np. odpalanie podgrzewania szyb poniżej bodajże 8*C, automatyczne włączanie tylnej wycieraczki po wybraniu wstecznego (jak są przednie włączone lub były chwilę wcześniej).

Co do klimatyzacji - o ile dobrze się orientuję, to uruchamia się ona po włączeniu nawiewu na szybę. Tak było w mk1 i mk2, jakie miałem.

Ale myślę, że nie tylko - wczoraj klimatyzacja była włączona mimo, że AC nie było zapalone. Warunki:
- wszystko automat, AC wyłączone, nawiewy nie były wybrane (wcześniej było na szybę, a potem na pasażerów)
- temperatura na zewnątrz 19*C, ustawione 19*C
- lekka wilgoć, jazda w umiarkowanym deszczu
Miałem włączoną klimatyzację przez pewien czas, a następnie ją wyłączyłem. Mimo wszystko dalej pracowała (leciało zimne powietrze, nie było czuć wilgoci zaraz po wyłączeniu). Po około godzinie jazdy zgasiłem auto, wróciłem 15 minut później i klimatyzacja też załączyła się - widać było, że zaparowała przednia szyba, a po chwili została osuszona. Kilka godzin później już chyba się nie uruchomiła.

Zatem - jak to jest? Jest w aucie czujnik wilgoci, który decyduje o załączeniu klimatyzacji?
Nie szukam problemu ani usterki - po prostu ciekawi mnie, jak to jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
iommi23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem