View Single Post
Stary 14-07-2019, 14:31   #3
iommi23
ford::beginner

Model: focus mk1, mk3.5; fiesta mk7
Silnik: mk1 - 1.6PB, mk3 - 2.0tdci, mk7 - 1.4
Rocznik: 2001, 2015
Domyślnie Odp: Automatyczne uruchamianie klimatyzacji - jakie warunki muszą być spełnione?

Jasne, to wszystko rozumiem, tyle że lampka AC się nie zapaliła w moim przypadku - poza tym jechałem gdzieś z godzinę z "wyłączoną" klimą podczas gdy cały czas leciało chłodne powietrze z nawiewów.

Auto jest też z 2015 roku i po wyłączeniu klimy (jak jest 30*C) po chwili czuć wilgoć (z mokrej nagrzewnicy) i przez chwilę "pachnie" (mokrymi szmatami) z klimatyzacji. Tutaj nie było tego. Dodatkowo, po zgaszeniu i odpaleniu 15 minut później wyraźnie pracowała klimatyzacja bo osuszyła przednią szybę, a dokładniej:
- po odpaleniu przednia szyba zaparowała (tego się spodziewałem)
- 10-20 sekund później było widać jak szyba odparowywuje i tego efektu nie uzyska się grzaniem szyby - musiała się załączyć klimatyzacja. AC nie zapaliło się - system był jako AUTO. Stąd właśnie moje pytanie, czy (i skąd) system wie, że jest zaparowana szyba i próbuje temu przeciwdziałać? Szyba jest podgrzewana, ma zamontowany GPS i ma też miejsce na czujnik deszczu - u mnie nie jest akurat obsadzony)

W instrukcji nic o tym nie ma. W mk1 (i chyba też mk2) lampka się nie zapala w momencie, gdy klima się uruchomi po ustawieniu nawiewu na szybę. Stąd myślę, że powód załączenia jej w mk3 był inny niż tylko różnica temperatury.

Ostatnio edytowane przez iommi23 ; 14-07-2019 o 14:35
iommi23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem