View Single Post
Stary 14-07-2019, 20:20   #5
iommi23
ford::beginner

Model: focus mk1, mk3.5; fiesta mk7
Silnik: mk1 - 1.6PB, mk3 - 2.0tdci, mk7 - 1.4
Rocznik: 2001, 2015
Domyślnie Odp: Automatyczne uruchamianie klimatyzacji - jakie warunki muszą być spełnione?

Cytat:
Napisał pankrakus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- celowo wyłączasz klimę
- pytasz czemu się sama nie włączy
poprawka:
- celowo wyłączam klimę
- pytam, czemu w tej konkretnej sytuacji była uruchomiona nadal - mimo wyłączenia.

Dzisiaj np. nie załączyła się sama. Zatem coś tym steruje na podstawie jakichś informacji - chciałbym posiąść tą wiedzę.

Nie szukam problemu, nie uznaję tego za usterkę - nie chcę na siłę wyłączyć klimy. Klimatyzację z reguły używam w trybie auto - chodzi mi tylko o to, że chcę się dowiedzieć co to za "feature" samochodu - na podstawie czego stwierdza, że uruchomi klimatyzację. Wygląda to na nieudokumentowaną funkcjonalność - np. taką, że w focusie mk2 w ciągłym trybie pracy wycieraczek te się przełączają na przerywany po zatrzymaniu - żeby nie denerwować kierowcy.

Tak samo tutaj podejrzewam, że jest układ, który próbuje osuszyć wnętrze - i chwała mu za to, ale chciałbym się dowiedzieć, kiedy i na podstawie czego decyduje o tym. Nie znalazłem nigdzie w dokumentacji o tym, więc postanowiłem zapytać na forum (jestem od 2013, ale do tej pory uzyskiwałem odpowiedź na wszystkie pytania, więc nie zakładałem nowego tematu - aż do dzisiaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Wiem, że pod kierownicą jest czujnik temperatury (już go wymieniałem z powodu wentylatora), ale układ wyglądał mi tylko na termistor bez higroskopu. Więc może jednak układ nie mierzy wilgotności, a coś innego? A może serio to była usterka? Choć na usterkę zbyt powtarzalne.
iommi23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem