View Single Post
Stary 15-07-2019, 22:59   #10
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Automatyczne uruchamianie klimatyzacji - jakie warunki muszą być spełnione?

Cytat:
Napisał iommi23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziękuję za odpowiedzi:
- nie chcę wyłączać klimatyzacji na siłę - jeżeli samochód automatycznie osusza wnętrze to moim zdaniem super sprawa i fajnie, że nie można tego wyłączyć - jednak może to wpłynąć dobrze na bezpieczeństwo. Droższe auta mają taką funkcjonalność - więc czemu nie focus? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- patrzyłem na schematy i układ 4S7T-19C734-AA ma jednak higroskop
- w instrukcji znalazłem następujący wpis:
- w kilkuletnich autach klima już będzie odczuwalna. Utlenia się aluminium na parowniku co powoduje, że jest chropowata powierzchnia. Jedyne rozwiązanie to albo zawsze jeździć na klimie albo wymienić parownik. Oczywiście piankowanie też pomaga (i to lepiej niż ozonowanie), bo obniża napięcie powierzchniowe i potrafi zmyć sporo syfu.

- nie nacisnąłem off - jedynie AC
- spodziewałem się wilgoci z nawiewów po wyłączeniu klimy - szczególnie, że na zewnątrz było mokro i padało
- po zgaszeniu i odpaleniu auta przednia szyba szybko zaparowała (wilgoć z parownika) i szybko się osuszyła - moim zdaniem nie da się tego tak szybko odparować grzaniem szyby czy samym nawiewem
- mimo wszystko na 100% nie jestem pewien, że pracowała. Może tu jest błąd w moim rozumowaniu?

Może w tisie będzie coś więcej o tym? Mam tylko wjazd do Haynesa i Autodaty i tam nic nie ma.
Reasumując - nie szukam dziury w całym i nie chcę wyłączać klimy - po prostu lubię wiedzieć więcej. Nigdzie nie znalazłem nic o tym - więc mamy 3 opcje:
- auto włącza klimę przy dużej wilgotności
- miałem wyłączoną klimę, a wydawało mi się, że pracuje
- usterka w sofcie i więcej już się to nie pojawi
Jak szybko odparowało to raczej nie ma siły że klima była wyłączona.
Być może mk3 ma jakąś magiczną opcję i wykrywa wysoką wilgotność i wtedy osusza - kto wie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swoją drogą polecam częstą wymianę filtra kabinowego - wydaje mi się, że tam jest spore źródło syfilisu. Ja wymieniam właściwie z każdą wymianą oleju (wypada mi to co 8-9 miesięcy), klimę mam non stop na ON/AUTO i nie pamiętam czy mi w tym samochodzie zaparowały kiedyś szyby. Na pewno pomaga fakt, że garażuję w parkingu podziemnym, ale mimo wszystko
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem