Panowie Proszę o pomoc.
S-MAX 2.0 TDCi 163KM. Przebieg 251kkm. Objawy: na 4,5,6 biegu po wciśnięciu pedału gazu w podłogę (przy delikatnym raczej nie), obroty podskakują-opadają-podskakują-opadaja, auto drży, przyśpiesza apatycznie. Załączam filmiki:
https://drive.google.com/open?id=1Qn..._eRceOwUKrsAVA
Bonus: raz na jakiś czas (co parę tygodni) pojawia się usterka silnika. Po wyłączeniu samochodu i podpięciu się pod kompa znika. Wystarczy na 5 min wyłączyć auto i nie ma. Raz się "zaczaiłem" i woziłem ze sobą laptopa i kabel. W dłuższej trasie po pojawieniu się usterki (auto wtedy traci moc, nie zwalnia ale jakby turbo odcieło) zjechałem na stację i podpiąłem się na włączonym silniku. Efekt:
Błąd P-2263-85 Wydajność układu doładowania. Obwód czujnika ciśnienia doładowania; sygnał poza dolnym limitem.
Generalnie stwierdziłem wcześniej sam, że to na pewno sprzęgło. Pojechałem do ASO Ford Pol-Motors Wrocław na wymianę kompletu sprzęgła. Gdy przyjęli auto stwierdzili, że przed taką wymianą może jeszcze warto przetestować. Oczywiście napomknąłem im o błędzie z turbiną. Po jeździe testowej szef serwisu mówi, że rzeczywiście auto nie ma tyle mocy ile powinno, ale wg nich to nie sprzęgło.
Błąd który mi się pokazał może dać albo turbina albo czujnik (ciśnienia?) i koszt czujnika z wymianą to 1500zł a turbina to szaleństwo bo ponad 5000zł i oni radzą mi udać się do fachmanów na diagnostykę turbo bo oni to tylko wymieniają.
Umówiłem się do podobno najlepszego serwisu we Wrocławiu (Turbo serwis Klimasa 4). 3 tyg. czekania. Dzwonią i mówią, że ciśnienie doładowania jest w porządku i wg nich nie ma się co czepiać turba. Sugerują wtryski... :/
Na biegach 1-3 nie zauważam takich problemów.
Proszę zerknijcie na filmiki, widać na nich jak zachowuje się wskazówka obrotomierza po wciśnięciu pedału gazu w podłogę. Szczególnie proszę o osoby które na własne oczy przechodziły zgon sprzęgła. Auto ma 251kkm i chyba nie jest to bez znaczenia. Mam je od 160kkm i nie mam wiedzy aby te elementy były wymieniane.
PS. Czy komuś zepsuł się pedał gazu i miał takie objawy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS2. Bardzo możliwe, że mam dwa problemy: sprzęgło już się kończy a turbo dopiero zaczyna....
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na wtryski też przyjdzie pora.