Panowie jedno pytanie. Mondeo kupiłem z Michelinami Pilot Sport 3 235/45 R18, przy czym tyle są już praktycznie do wymiany, bo niewiele brakuje do osiągnięcia nadlanych graniczników - pewnie ze 4mm mają, ale są tez już sparciałe i widać, że zmęczone, a ich rocznik to 2014. Na przodzie mam zamontowane takie same opony, przy czym są to "nówki" założone w zeszłym roku, organoleptycznie nie widać żadnego zużycia, czy zmęczenia, ale również są z 2014 - poprzedni właściciel tłumaczył się, że kupił nówki... i faktycznie tak było, mam nawet fakturę za ich zakup, więc pewnie zrobili go w... sprzedając w 2018 nówki, tyle, że z rocznika 2014.
Pytanie, czy uważacie, że na tych nówkach z 2014 mogę spokojnie przejeździć np kolejne 2-3 sezony? Na stronie Michelina jest info, że do 5 lat można opony spokojnie użytkować, a po przekroczeniu 5 lat co roku zaleca się ich kontrolę przez doświadczonego wulkanizatora, a same opony można użytkować do 10 lat. Tyle, że to teoria, każda opona jeździ gdzie indziej, po innej nawierzchni, w zimie jest inaczej przechowywana, itd. Co sądzicie? Zostawić je i zakupić nówki tylko na tył? Nowych Pilot Sportów 3 nie kupie, bo cenowo zaginają cenoprzestrzeń
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.