View Single Post
Stary 18-07-2019, 10:43   #103
mjoker
ford::average

Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Czerwone światełka w przednich drzwiach

Cytat:
Napisał eclipse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czemu ten znaczek/ logo forda na ziemi ma służyć ?. Praktyczniejsze jest światełko jasne oświetlające przed progiem, bo przynajmniej nie wdepniesz w nic po otwarciu drzwi, w tym przypadku jest to bardzo możliwe, i wyjdzie na to że ten FORD g...o wort.
Nie jest tak źle. Ta lampka w drzwiach oprócz projektora oświetla również drogę po otwarciu drzwi. Miałem takie lampki w Sharanie oryginalne (ale bez projektora) i było super.

Zastanawia mnie tylko dioda prostownicza w oryginalnych lampkach. Nie wiem w jakim celu ona może być. Rozumiem sens stosowania jej przy cewkach przekaźników, co zabezpiecza elementy sterujące, np tranzystory, przed wyindukowanym napięciem w cewce po wyłączeniu przekaźnika. Ale przy zwykłej żarówce?
A ktoś może sprawdzał w jaki sposób jest połączona ta dioda w oryginalnej lampce? Równolegle do zasilania gdzie kierunek przewodzenia jest z "-" do "+" ?
mjoker jest offline   Odpowiedź z Cytatem