Temat: [S-MAX 2006-2015] 2,0 145kM bierze olej
View Single Post
Stary 21-07-2019, 00:19   #71
kacza1982
ford::average

Imię: Rafał
Model: Ford S-Max flexi
Silnik: 2,0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Gdzie jest olej?

Trochę to dziwne, że bierze więcej oleju przy miejskiej jeździe hmm. Faktycznie tak jak koledzy radzą - sprawdź kompresję, próba olejowa, aby dowiedzieć się więcej na co zwrócić uwagę i odłożyć pieniądze

A tak szczerze - to już moje kolejne auto, które trochę oleju bierze (trochę to znaczy max 1l/10000km), poprzednie auta to Honda 97 1,4 i Opel Zafira 01 1,8 czyli silniki słynące ze zużycia oleju i w obu przypadkach tak samo czyli im bardziej dajesz w palnik tym więcej oleju pali, przy czym Honda kopciła lekko powyżej 5000 obrotów (na hamowni zauważyłem), Opel czyściutko za autem, a jednak olej znikał powoli. Do czego zmierzam - moim zdaniem jeżeli auto nie kopci i olej spala w granicach rozsądku to lepiej kupić litr oleju na rok za 30-40 zł niż wpakować się w remont za dobrych kilka tysięcy i auto sprzedać za rok czy dwa - chyba, że masz zamiar auto zostawić na kolejne dziesięciolecia... Jako podsumowanie, remont warto zrobić jeżeli auto ma służyć długo, jeżeli spala oleju ogromne ilości (choć tutaj wszystko na to wskazuje, jednak przy dużym zużyciu dymek musi puścić jeżeli nie ma wycieków).

ps. Opla sprzedawałem jak miał ponad 320000km przebiegu rzeczywistego i sprawdzonego, sam zrobiłem 100000km na lpg i oleju nie spalał mniej czy więcej od dnia zakupu
kacza1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem