Temat: [C-MAX 2003-2007] keyless a padający akumulator
View Single Post
Stary 24-07-2019, 21:09   #6
grogar
ford::beginner

Model: Ford Focus C- Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Duży pobór prądu, a system keyless

Witam, od jakiegoś czasu borykam się z problemem dużego poboru w moim C-Max.Niestety dalej nie udało mi się rozwiązać tego problemu. Jedyne co udało mi się ustalić to to ,że za tak duży pobór prądu jest odpowiedzialny bezpiecznik nr 56 (system bezkluczykowy) po jego wyciągnięciu pobór prądu spada, liczniki wygaszają się po 10min a co za tym idzie akumulator nie rozładowuje się po dwóch dniach postoju i autem da się jeździć. Jednak po wyciągnięciu bezpiecznika od systemu bezkluczykowego w aucie przestał działać centralny zamek i nie będę ukrywał jest to dość drażniący problem bo auto trzeba ciągle otwierać i zamykać z kluczyka. Z powyższym problemem byłem również w serwisie ASO i jedyne co tam usłyszałem to to, że auto stoi w ciepłym garażu i to powoduje rozładowanie akumulatora. Później ci sami fachowcy o ile tak można nazwać Panów z tego ASO stwierdzili, że winny jest akumulator co też jest kompletną bzdurą bo do auta było wsadzane aż 6 różnych akumulatorów i za każdym razem to samo. Dwa dni postoju i akumulator rozładowany do zera. Obecnie w aucie jest włożony nowy akumulator jednak i to nic nie zmienia jeżeli jest włożony bezpiecznik nr 56 od tego nieszczęsnego systemu to liczniki się w ogóle nie wygaszają ( świecą się 24/24).
Moje pytania odnośnie powyższego problemu są następujące:
-Czy komuś się udało rozwiązać ten problem i wie co było przyczyną ?
- Czy istnieje możliwość usunięcia z auta tego systemu i przejścia na normalny kluczyk tak aby działał centralny zamek ?
Z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi. Pozdrawiam
grogar jest offline   Odpowiedź z Cytatem