Temat: [Mondeo 2007-2014] Wymiana łańcucha rozrządu 2.0 140km
View Single Post
Stary 28-07-2019, 23:29   #178
joyse
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI dw10c
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Wymiana łańcucha rozrządu 2.0 140km

Cytat:
Napisał Zbyniu123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozrzad po kazdym rozpieciu powinno dac sie nowy a nie kombinowac.
Potrzebujesz:
Uszczelke pod pokrywe zaworow
Oringi na dolot
Uszczelke ktora idzie na srodek azuru ktory spina walki tam gdzie sa wtryskiwacze
Uszczelke pompy wtryskowej plus vaccum
Podkladki pod wtryski 3mm
Oringi na przelewy
Uszczelniacz walka rozrzadu
Przy okazju dobrze sprawdzic czy hydrosztosy nie sa popsute i dzwigenki nie powycierane
Ale z wlasnego doswiadczenia powiem ci ze po wymianie ten lancuszek dalej bedzie slychac, go slychac od nowosci w silniku.
Sluchalem juz kilkudziesieciu tych silnikow i w kazdym slychac, w jednym mniej w drugim bardziej.
Mialem silnik z przebiegiem 140 tys km i bylo go slychac, teraz mam niecale 60 tys i tez go slychac.
Ja przez to ze sie naczytalem bredni w internecie ze u nich nie slychac itp to wpakowalem kupe siana w auto a bylo tak samo, ten lancuszek MUSI byc slychac ze wzgledu na jego konstrukcje poniewaz walek kreca sie stawia opor przez zawory i lancuch robi sie luzny i skacze, a skacze akurat tam gdzie nie ma napinacza tylko jest slizg a powinno byc odwrotnie, do tego dochodzi zmieniona pompa oleju ktora jest ze zmiennymi fazami bo niby ma to pomoc w spalaniu i oczywiscie ekologi a tak naprawde to gdy potrzeba najwieksze cisnienie na ten nieszczesny napinacz to go nie ma, a napinacz nie jest z samoregulatorem tylko na zwyklej sprezynie i tyle.
Jak nie masz 400 tys nalotu to nic tam nie ruszaj.

Sent from my F8331 using Tapatalk
Tak sie zastanawiam czy czasem ten 'hałas' łańcuszka nie jest powiązany z pompą paliwa, która jest po drugiej stronie wałka rozrzadu. nie wiem czy to jakis omam ale kiedy dolałem 300 ml oleju 2T do baku - wlaczylem silnik - metaliczny dźwiek ustał!
Znalazłem też inny watek tutaj:

http://klubcytrynki.pl/forum/index.php?topic=108821.25

Który to potwierdza. Na filmiku widac ze ten HDI tez ma pompe paliwa napedzaną walkiem rozrzadu w wydaje sie podobny sposob ( po drugiej stronie łancucha ).

Niestety po jakims czasie halas wrocil. Dolalem 2T znowu - bez poprawy. Wiec sam już nie wiem, jednak jest to jakis trop może. Może jakiś luz na pompie powoduje że łancuch słychac ... doleje moze te 0.5 L oleju 2T albo wleje Liqui moly do wtryskow i jeszcze raz zobacze zanim zdecyduje co z tym zrobic.
joyse jest offline   Odpowiedź z Cytatem