Temat: [Fiesta 2017- ] Nowa fiesta, jaka jest?
View Single Post
Stary 01-08-2019, 09:55   #513
rydzadam
ford::average

Imię: Adam
Model: Fiesta Active
Silnik: 1,0 Ecoboost 140 KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Nowa fiesta, jaka jest?

Pierwsze wakacje (3.600km) nowym autem za nami. Strzeliło też dzisiaj pierwsze 10.000km. Małe podsumowanie: jestem pod mega wrażeniem, przede wszystkim komfortu jak na tak niewielkie auto, precyzji prowadzenia podczas szybkiej jazdy, sprawności systemów takich jak aktywny tempomat, ostrzeżenia "zbliżeniowe", również o pieszych i rowerzystach, świetne LED-y, itp., wydajności klimy, dobrego radia i całego systemu multimedialnego, .... wymieniać można by dalej.
Z rzeczy wkurzających zauważyłem jedynie: nieco trzeszczące, wpadające w rezonans, niektóre plastiki. Nie zawsze, ale czasami brzęczą oraz trzeszczący głośnik w drzwiach kierowcy przy głębszych basach - chyba będę reklamował przy przeglądzie.
Silnik - rewelka. Minimalnie za mało momentu poniżej 2000 obrotów, ale później jest bardzo dobrze. Przyspiesza zauważalnie nawet jeszcze przy 170-180 km/h. Wbrew obawom co niektórych moich kolegów-niedowiarków, ten mini-silnik nie "wybuchł" ani się nie "stopił" na niemieckiej autostradzie pomimo jazdy na długich odcinkach, po 100-200 km z prędkością 180-190km/h. Trochę śmierdziało plastikami i jakby płynem chłodniczym spod maski jak się zatrzymałem na parkingu, ale przy temperaturze zewnętrznej 35 stopni w cieniu i takim dużym obciążeniu silnika, wcale się nie dziwię.
Zużycie paliwa przy bardzo dużych prędkościach - powyżej 10-11, ale ostatecznie średnio na autostradzie nie przekroczyło 8,5. Na drogach krajowych przy szybkiej jeździe - 6 do 6,5. Generalnie - auto gorąco polecam.
rydzadam jest offline   Odpowiedź z Cytatem