View Single Post
Stary 01-08-2019, 12:09   #6
Mondziołek90
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 16v 146 km
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Napinacz łańcucha rozrządu a ciśnienie oleju

Odświeżam temat ponieważ nie udało mi się uporać z usterką jeszcze... Napinacz wymieniony a dalej słychać to "cykanie". Jeżdżę z tym tak dwa lata już a od roku próbuje to jakoś zlikwidować i jeden mechanik twierdzi że popychacze są ok i to wina napinacza i ciśnienia oleju, napinacz wymieniony a nadal słychać ten dźwięk cykania na rozgrzanym silniku ciśnienie niby mieści się w dolnych granicach jeszcze ale może to za mało ? Nie znam liczb tylko mechanik u którego teraz byłem tak stwierdził, że mieści się jeszcze w dolnych granicach... i jeszcze zapytam czy może to mieć wpływ na falowanie obrotów na gazie ? Bo też z tym walczę od dłuższego czasu i sytuacja wygląda tak, że wymieniłem dosłownie wszystko co odpowiada i może być przyczyną falowania tzn to o czym mi wiadomo wszystkie czujniki silnik krokowy sondy lambda i dalej dzieje się tak samo, po przełączeniu na gaz czasem lubi zafalować nie zawsze częściej jak jest zimny ale i na gorącym mu się zdarzy jak dodam mu gazu jak by "przedmucham" albo przytrzymam na obrotach kilka sekund to się w miarę uspokaja przy dojeżdżaniu do skrzyżowania obroty opadają i dopiero się stabilizują na benie jest to praktycznie nie zauważalne ale wydaje mi się, że też coś kuleje. Może mapa się rozjechała na BP bo po remoncie silnika może trzeba było coś ustawić na nowo i gaz też świruje ?? Nie wiem może się ktoś wypowie kto ma jakieś pojęcie o co tu chodzi chociaż teoretycznie.
Mondziołek90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem