View Single Post
Stary 02-08-2019, 11:55   #24
zygert
ford::average

Model: Focus mk3
Silnik: 1,5 ecoboost 150
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Szarpie przy ruszaniu i zmianie na 2 bieg , drgania silnika

Mam wrażenie, że problem z 1 na 2 i z 2 na 3 występuje we wszystkich fordach. Mam to samo, a jeżdżę 1.5 EB. Po prostu jest coś skopane w tych skrzyniach/sprzęgłach/dociskach - szkoda, że tego nie wyłapałem na jeździe testowej bo po prostu nie kupił bym auta. W trasie nie ma problemu super się jeździ, ale w mieście jakim jest Warszawa jest to strasznie irytujące i nie jest to kwestią złego operowania gazem/sprzęgłem. W życiu jeździłem co namniej 20stoma autami i nie spotkałem się z takimi objawami - tym bardziej, że kupiłem nowe auto.
Może to mieć jakieś powiązanie z kompem/mapą bo, gdy tylko dostaję auto po serwisie w ASO czy akcji serwisowej, problemu przez pewien czas nie ma (2-3 dni), a później wszystko powraca.
Wszystkie te opisy co były wymieniane to jest dokładnie to samo co występuje i u mnie, a przecież diesle - skrzynia inna, motor inny.
Tylko wolne, bardzo wolne puszczanie sprzęgła nie powoduje problemów (ewentualnie podwójne wysprzęglanie "double clutch"), czy wyrzucenie biegu na luz - pozycja centralna i ponowne wbicie - czyli jazda emerycka na pewno pomaga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale wtedy jest się zawalidrogą przy ruszaniu spod świateł i wygląda to tak. Zostaję w tyle, wszyscy ruszają po czym jak zapnę 2kę to wszystkich zaczynam prześcigać i odejmuję pedał gazu bo od 2500obr/min jest już za bardzo przepustnica otwarta.
Również nie ma szarpnięcia, gdy pojadę na pół sprzęgle - ale ile sprzęgło wytrzyma takie traktowanie?!?
Strasznie jest to irytująca rzecz.
Po akcji serwisowej problem minimalnie się zmniejszył, ale nadal występuje. Nie wiem co to może być, ale obstawiam, albo kompa, ze coś miesza ograniczając moc auta na tych biegach i stąd takie objawy (przy niektórych biegach widać, że jest podtrzymanie obrotów przez chwilę - nie pamiętam przy, których, a przy innych nie ma - chyba właśnie przy 1 i 2 nie ma tego podtrzymania, albo na odwrót. Później to zweryfikuję).
Albo problem ze sprzęgłem/dociskiem (stąd ta akcja serwisowa), dlatego już kombinuję aby wstawić sprzęgło/docisk jakieś sportowe czy z ST jezeli by podchodziło bo wgranie sooftu nie załatwia sprawy, a jak się rozwali docisk i jeszcze dojdzie do zapłonu auta no to będzie ładnie. Nie chcę ryzykować tylko dlatego, że auto na gwarancji, a w ASO upierają się, że wszystko jest OK z autem.
U znajomego też było OK i w ASO twierdzili, że typ tak ma, a jednak tłok padł. Więc wolę dmuchać na zimne.
zygert jest offline   Odpowiedź z Cytatem