View Single Post
Stary 03-08-2019, 17:48   #15
art_56
ford::amateur

Imię: ANDRZEJ
Model: Ford Mondeo MK 4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nie mogę złożyć lusterka co jest nie tak ?

Drodzy forumowicze,ostatnio zmagałem się z tym problemem.Nie składały mi się lewe i prawe lusterka przy zamykaniu auta pilotem,przyciskiem przy sterowaniu lusterkami w drzwiach kierowcy składało się tylko prawe lusterko,lewe nie.Prześledziłem trochę postów na forum i doszedłem do wniosku że kupię drugie lusterko i wymienię,ale cena nowego lusterka jest powalająca,a używane było w ofercie za jedyne 150 zł.i jak się okazało szło kurierem do mnie i nie doszło po tygodniu od wysłania,więc zmobilizowałem się i podjąłem się jego naprawy.Otóż do rzeczy,potrzeba zdemontować lakierowaną osłonę lusterka,odpiąć dwie złączki do podgrzewania lusterka,wypchnąć lusterko od wewnętrznej str.palcami oraz uważać żeby nie spadło bo się potłucze.Następnie powypinać wtyczki/złączki/od podświetlenia w lusterku,sterowanie góra-dół,oraz na boki lusterka i złącze silniczka.Wcześniej należy też zdemontować część obudowy lusterka odkręcając dwa wkręty po przekątnej lusterka które pozwolą na zdjęcie ramki lusterka.Następnie wyjąć wszystkie wiązki kabli z wtykami do momentu gdy wchodzą do tulei /zawiasu/.Po tych zabiegach odkręciłem jedną śrubę M8 od str.wewnętrznej trzymającej lusterko do drzwi,wcześnie zdemontowałem trójkątną osłonę z głośniczkiem wysokotonowym odchylając ją z przodu i przesuwając do tyłu w str.klamki.Po odkręceniu całkowicie lusterka,zabrałem się bezpiecznie za rozbieranie lusterka-oddzielenie części obracających się.Należy sciskiem stolarskim ścisnąć sprężynę z tuleją ok.15 mm i obrócić tuleję ok 30 do 45 stopni w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara popuścić scisk i rozłączyć elementy lusterka.Teraz mamy dostęp do silniczka.Należy odkręcić dwa wkręty i zdemontować dekielek trzymający silniczek który jest zamocowany na małej płytce.W moim przypadku okazało się że mam urwany przewód czarny który miał być przylutowany do płytki silniczka.Po dolutowaniu i złożeniu wszystkiego w odwrotnej kolejności lusterka pięknie działają.Chciałbym dodać że wpisy z laniem WD-40 itp.nie ma nic wspólnego z naprawą elektryki.
art_56 jest offline   Odpowiedź z Cytatem