Po stłuczce nie odpala 2.0tdci 115km 09r
Witam, moje mondo 2009 2.0tdci 115km po stłuczce przodem samochodu dokładnie lewa strona samochód po nocy odpalił i pojechał w inne miejsce czekając na mnie aż wrócę z zagranicy (czekał 2 tygodnie) dojechał na miejsce normalnie.
Teraz jak zabrałem się do wymiany zderzaka i halogenu lewego chciałem zobaczyć jak pracuje silnik i wyswietlił się komunikat USTERKA SILNIKA i IMMO Włączony do tego świeci się kontrolka esp nie wiem czy powinna gasnac na zapłonie po chwili. Silnik wogole nie kreci nie alternator wogole się nie kreci, nie sprawdzałem na krótko.
Sprawdzałem wiazke nic po niej nie widać pcm też wygląda na cały tzn w okolicy komputera nic się nie zgniotlo delikatnie tylko uchwyty tej białej obudowy ale komputer wygląda ok zero pęknięć rozszczelnien.
Wiazke sprawdzałem na długości od ecu do drugiego rozgalezienia wygląda ok rozciąganie też nic nie wykazało żeby przewody były gdzieś zgnite.
Pytanie co teraz sprawdzać czy ewentualnie jakiś czujnik zablokował wszystko po kolizji i trzeba kompem reset zrobić. Dodam że poduszki nie strzelily kolizja przy 20km/h
Dodam że na zegarach nie pokazuje temperatury otoczenia i w menu serwisowym temperatura silnika -60oC
Ostatnio edytowane przez fox1991 ; 03-08-2019 o 21:13
|