Odp: Awaria skrzyni powershift
Witam,
pierwszy raz pisze na tym forum.
W czerwcu kupiłem w Niemczech MK5 2,0D (styczeń 2017, przebieg 45500 km) z powershiftem. Wyglądało wszystko ok.
Teraz okazało się, że skrzynia jest do wymiany (co mnie podkusiło na automat!!!). Przy zrzucaniu biegu z 3 na 2 słychać delikatny zgrzyt na zimnym silniku - zawsze. Po rozgrzaniu zdarz się to czasami. W trasie nic się nie dzieje. W serwisie w Gdańsku zaproponowali na początek wymianę ojeju w skrzyni, bo był delikatny wyciek i to może to (1600.- z olejem, 300 pln roboczogodzina!!!) Nie pomogło.
Pytanie, czy ta skrzynia nadaje się do wymiany?
Zaproponowali naprawę skrzyni za około 8 tys. Teraz wycofali się z tego i proponują wymianę na skrzynie regenerowaną. Konsultant powiedział, że jak ją rozłożą i stwierdzą co jest, a nie zdecyduję się na naprawę,to mogą jej nie złożyć do takiego stanu w jakim ją pierwotnie zostawiłem!!!!!!
Wycena na regenerowaną z jakimiś tajemniczymi nakrętkami i śrubkami ma kosztować 16500,- brutto.
Przeczytałem cały wątek.
I proszę o opinię firm Maktrans i Solid Garage. (w Trójmieście oprócz dealerów nikt chyba się tym nie zajmuje) czy skorzystać z usług tych firm. Dają krótszą gwarancję, ale czy naprawiają rzetelnie?
Czy tylko aby przejeździło do końca gwarancji?
Czy ta skrzynia jest rzeczywiście do wymiany?
Podobno te skrzynie są niezniszczalne, a tu przy 45 tys. przebiegu taki problem. Auto było w leasingu, może Helmut nie chciał naprawiać?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez wojtek3535 ; 07-08-2019 o 23:01
|