View Single Post
Stary 10-08-2019, 10:40   #19
potraff
ford::advanced

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: 1.8TDCI 125KM - trwałość konstrukcji i przebiegi

Miałem mondeo mkIV z silnikiem 1,8 tdci 125KM/6 biegów. Kupiony 6cio letni z przebiegiem 217 tys, niby nie cofany (i na forum sprawdzany i mechanik robiący różne rzeczy raczej potwierdził, że przebieg prawdopodobny). Sprzedałem w marcu z przebiegiem (chyba już nie pamiętam dokładnie) 265, czy 263 tys km.
Owszem klekot straszny. Duża turbo dziura, do ok 140-150 dość fajnie się rozpędza, z tym, że ok 3 tys obrotów, to już nie, kolejny bieg. Spalanie. Mi na autostradzie palił ok 6,7 (prędkości ok 140 czy nawet 180). Na lokalnych drogach raz miałem 5,7 (ok 600km, z czego ok 200 droga DK1 i S1 z prędkościami autostradowymi, drogi lokalne przepisowo).
Dość szybko wyszło, jedna świeca nie grzała - wymiana komplet (podsłuchałem, że jest łatwy dostęp, więc zapłaciłem tylko za świece - Ford Sławek), potem wtrysk (kupiony używany), alternator (regeneracja), turbo regenerowane (to do 240 tys km). Potem padła listwa przelewowa, rok temu po urlopie zaczął przerywać po ok 70km jazdy, okazało się, że piezoelektryczne wtryski jak się rozgrzały, to któryś raz na jakiś czas nie dawał dawki paliwa. Przy przebiegu 255tys km wtryski w serwisie Bosha wymienione na nowe. Już wtedy decyzja, że sprzedajemy. Do tego zaczęły dochodzić większe (tylne zawieszenie) i mniejsze pierdoły (padł czytnik CD, radio dwa razy w serwisie czekało kilka tygodni i dalej nie zrobione, i tym podobne pierdoły). Poza jedną wizytą, więcej nie pojechałem do Forda Sławka, robiłem u swojego mechanika. Na wiosnę kupiłem Focusa mk4 z 1,0 125KM.
Co do porównania, kolega ma citroena C5 z 2,0 hdi, szwagier passata b6 z 2,0 tdi. Oba auta młodsze o 2 lata(B6) i 3 (c5), jechałem kawałek nimi, oba nie mają w zasadzie turbo dziury, oba powyżej 3 tys km ciągną dalej. Kolega w C5 na baku 70l zrobił 1500km (ja prawie 1100km) na drogach lokalnych z autostradą.
Kupiłem mondeo przez przypadek, nie znając się na silnikach, właśnie za plus uznając brak DPFu. Dziś nie kupiłbym 1,8 tdci. Jeśli już diesla to 2,0 ze stajni PSA.
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem