Odp: Wymiana silnika 2.0 TDCI
Silnik 2,0 tdci 125 KM z Transita (kod FIFA) ma tzw. "długie" wtryskiwacze, natomiast w Mondeo podczas liftu w połowie 2003 roku zmieniono wtryskiwacze na "krótkie" - nie są zamienne. Transit pozostał do 2006 roku na długich, a potem wszedł do niego silnik 2,2 na układzie Denso.
Generalnie silnik będzie pasował, ale wtryskiwacze (EJDR00401Z) musisz zachować jego oryginalne długie, ich kody musisz wpisać do PCM. Pompa pasuje.
Co do osprzętu - EGR w Transicie 2,0 tdci nie ma czujnika położenia, sterowany jest podciśnieniowo, w Mondeo EGR ma czujnik (chyba), no i nie wiem jak iest sterowany. Więc EGR musisz przełożyć ze swojego starego silnika. Turbina w Transicie jest VGT z siłownikiem podciśnieniowym, jeżeli masz taką samą, to można ewentualnie zostawić oryginalną. Jeżeli masz turbinę z zaworem upustowym (Wastegate) lub VGT ale sterowaną elektrycznie - to musisz ją włożyć do nowego silnika.
Generalnie reszta pasuje lub daje się przełożyć ze starego silnika, ale są to duperele (np. wlew oleju do silnika itd.).
Ja przeszedłem odwrotną drogę - po awarii w Transicie silnika oryginalnego FIFA mam zamontowany silnik 2,0 tdci 115 KM z Mondeo, ale przedliftowy, czyli z długimi wtrykiwaczami. Na Transitowym osprzęcie i sofcie (został mój stary PCM, wtryski i pompa z Transita) osiąga 132 KM.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-08-2019 o 17:26
|