View Single Post
Stary 13-08-2019, 08:59   #8
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Kolizja na parkingu

Cytat:
Napisał sqoczek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zgłosiłem szkodę bezpośrednio do ubezpieczyciela sprawcy.
Zaoferowano możliwość wynajmu auta zastępczego (zwrócą koszt najmu dzienny do określonej kwoty), miałem opcję oględzin rzeczoznawcy na miejscu lub w ich partnerskim serwisie, który może opiniować jak rzeczoznawca.
Wybrałem najbliższy warsztat (50km), mają dobre opinie. Chłodnicę klimy mam wgiętą do środka i zapadniętą, jakieś połamane plastiki w środku. Bez rozbierania ciężko określić co do wymiany. Jutro mam podjechać na oględziny.
Kolego, dokonanie wyceny szkody jest obowiązkiem ubezpieczyciela, zgadzając się na przyjazd do wyznaczonego warsztatu, zaoszczędziłeś ich kasiorę, nie swoją. Ponadto dałeś sobie wyrwać z ręki tak poważny argument, jak korzystanie z samochodu zastępczego od dnia zaistnienia szkody. Skoro mogłeś przyjechać na oględziny, to auto nadaje się do jazdy, tym samym ubezpieczyciel zapłaci tylko za korzystanie z wozu zastępczego wyłącznie w czasie naprawy. Ubezpieczyciel ma prawo oferować samochód zastępczy, czy naprawę w ich warsztacie partnerskim, ale poszkodowany nie ma obowiązku korzystać z takiej oferty. Sam decyduje gdzie i czy w ogóle naprawia swoje auto (może przecież sprzedać w stanie uszkodzonym). Korzystanie z warsztatów partnerskich ubezpieczyciela ma tę zasadniczą wadę, że naprawa zostanie dokonana zgodnie z oczekiwaniem likwidatora szkody (jak najtaniej), a nie poszkodowanego. To samo dotyczy samochodów zastępczych z wypożyczalni współpracujących z ubezpieczycielami - oni dyktują warunki, a ty je akceptujesz.