Temat: [Fiesta 2008-2012] nabijanie klimatyzacji-ilość czynnika ?
View Single Post
Stary 17-08-2019, 12:06   #42
edekp1977
ford::average

Imię: Edward
Model: fiesta mk7
Silnik: 1.25 82km
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: nabijanie klimatyzacji-ilość czynnika ?

jest 520 g, chłodnica czysta itd. wszystko wydaje się być dobrze jednak mimo wszystko temperatura z kratek powinna być niższa o około 3-4 stopnie i w końcu się dowiedziałem co jest nie tak.
Nie zadowoliła mnie odpowiedź ASO że 9 stopni to normalna temperatura i wszystkie fiesty tak mają.
Chodzi o to, że są dwie możliwości:
bardzo mało prawdopodobne - niedomyka się klapka blokująca ciepłe powietrze z nagrzewnicy i zasysa ciepłe powietrze,

raczej to jest to - słaba izolacja termiczna kanałów wentylacyjnych bądź wadliwe poprowadzenie kanałów, przez co na wyłączonej klimatyzacji i ustawieniu chłodzenia ma max na początku nam się wszystko zgadza, na zewnątrz 22 stopnie i do wewnątrz leci 22 stopnie, ale z kolejnymi kilometrami temperatura powietrza wpadającego do wewnątrz rośnie i różnica wynosi 5-10 stopni, czyli 22 na zewnątrz a do kabiny leci 25-30 stopni zależnie od warunków jazdy. Czyli ciepło z komory silnika ogrzewa kanały, stąd problem słabej wydajności klimatyzacji. Sprawdziłem też w yarisie, tam mniej więcej temperatura powietrza wlotowego jest stała przez cały czas i nie wzrasta wraz z nagrzewaniem się silnika.
edekp1977 jest offline   Odpowiedź z Cytatem