Temat: [Mondeo 2007-2014] Tempomat nie działa - Cruise Control
View Single Post
Stary 20-08-2019, 19:54   #564
marekelb
ford::average

Model: S-max MK2
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Cytat:
Napisał marekelb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Problem działających / niedziałających przycisków u mnie nadal aktualny. Pierwotnie dotyczył prawych przycisków sterujących komputerem pokładowym. Przelutowywałem płytkę kilkukrotnie, rozbierałem przyciski, sprawdziłem nawet drożność przewodów dochodzących do przycisków w samej kierownicy, lecz za każdym razem na długo to nie pomagało.

Ostatnio zaczął szwankować tempomat, więc zakupiłem sprawną używkę zwijacza taśmy. Podmieniłem, lecz przyciski nadal nie działały, więc to nie taśma. W związku z tym, ponieważ miałem rozebraną kierownicę, postanowiłem kolejny raz poddać płytkę lutowaniu. Po tej operacji przyciski nadal nie działają, ale doszły błędy wspomagania kierownicy oraz ESP. Podejrzewam, że ze względu na warstwowość płytki PCB nie da się już przywrócić jej do pełnej sprawności. Chyba będę szukał innej płytki.

Jest jeszcze opcja, o której wyczytałem, że potrzebna jest kalibracja czujnika kąta skrętu kierownicy, bo chyba przez to właśnie pojawiły się nowe błędy. Co mogło być przyczyną rozkalibrowania? Wymiana na inny zwijak taśmy? Chyba nie, bo po podmiance nie było błędów. Pojawiły się dopiero po operacji lutowania? Może czujnik jakoś się sam przestawił? Montowałem zawsze z widocznym żółtym punktem w okienku. Chciałem zrobić kalibrację Forscanem, ale nie przechodzi procedury. Czyli nie da się? Może trzeba jakieś ustawienia w programie wprowadzić?
Wymieniłem płytkę pod zwijakiem na używkę. Udało mi się zrobić kalibrację czujnika kąta skrętu kierownicy. Błędy ESP i wspomagania zniknęły. Tempomat powrócił, przynajmniej na razie, ale prawe przyciski nadal nie działają.

Jedyny błąd jaki pozostał, to:
===IPC DTC B10BD:13-2B===
Kod: B10BD - Przełącznik wielofunkcyjny

Dodatkowe symptomy usterki:
- Otwarty obwód

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Moduł sterujący tablicą rozdzielczą

I teraz pytanie, co to jest ten Przełącznik wielofunkcyjny? Chodzi o jakąś przerwę na tej wymienionej płytce, czy to coś innego. Może chodzi o płytkę samych przycisków?
marekelb jest offline   Odpowiedź z Cytatem