View Single Post
Stary 21-08-2019, 14:59   #1
jaksen
ford::advanced

Imię: Jakub
Model: Ford Mondeo Mk4 Tit FL/ C-max I FL Trend
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM DW10C / 1.6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2010 / 2008
Domyślnie Podniesienie auta żabą i podparcie auta na kobyłkach

Witajcie.

Forum przeszukałem dość wnikliwie, ale niestety nie odszukałem potrzebnych mi informacji.

Chciałbym podnieść swoje auto przy pomocy podnośnika hydraulicznego typu żaba (2,5T), a następnie oprzeć je bezpiecznie na kobyłkach. Niestety nie wiem, gdzie dokładnie mogę podłożyć podnośnik, a następnie kobyłki, aby przy podnoszeniu, a później opuszczaniu niczego nie zniszczyć/nie pogiąć.
Wiem, że powinno się podnosić za elementy "konstrukcyjne", czyli wszelkie, które są przykręcone bezpośrednio do konstrukcji auta, niemniej wolałbym wiedzieć gdzie dokładnie mogę to zrobić. Niestety podnoszenie podnośnikiem tego typu za progi na łączeniu blach (tam gdzie zwykłym trapezowym) odpada, bo blachy będą się wyginać. Oparcie w tym miejscu na kobyłkach też nie wchodzi w grę... niby prosta czynność, ale jak już zakupiłem podnośnik i kobyłki, to zaglądając pod spód naprawdę nie jestem pewien gdzie konkretnie mogę podnieść i oprzeć auto.

Załączam zdjęcie przodu podwozia (zapożyczone z netu) na którym w miarę możliwości zaznaczcie proszę gdzie mogę powyższe czynności bezpiecznie wykonać. Elementy kobyłek na którym opieramy auto jest w kształcie łuku, niewyścielony żadną gumą.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 15190378077065.jpg (40.5 KB, 321 wyświetleń)
jaksen jest offline   Odpowiedź z Cytatem