Temat: [Focus 2018- ] Zalety, wady i usterki
View Single Post
Stary 22-08-2019, 18:14   #392
potraff
ford::advanced

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo za tą cenę nie oferuję tego, czego oczekiwałbym po aucie "następnej" generacji po MK3/MK3FL.
We wtorek pokazywałem koledze, który ma mk2 focusa 1,6 tdci 90KM w domu, a ostatnio jeździł mk3 z 1,6 benzyna (nie wie jaka moc, bo auto miał zastępcze) mojego mk4.
Ma praktycznie takie samo zdanie jak ja.
Z zewnątrz, co kto lubi, mnie się oba podobają, choć mk4 o wiele bardziej.
Środek, mk3 było ciasne, kokpit za bardzo otulajątycy kierowcę(wrażenie), mało miejsca na tylnej kanapie. W mk4 jest wrażenie przestrzeni (moje i jego), dużo więcej miejsca na tylnej kanapie.

Jako osoba jeżdżąca przez 5 lat mondeo mkIV, ja jestem zadowolony z focusa mk4. Jest cichy (1,0), wygodny. Spalanie mam (z fuelio) po 9200km 6,08, choć 4tys ostatnich km to głównie trasy. Rekord spalania na plus, to jadąc autostradą z Klagenfurtu do Sosnowca przez Słowację (plus 100km po drogach krajowych Austrii), jadąc z maksymalną dozwoloną prędkością (a nawet na Słowacji ciut szybciej) to 5,3 (dane z fuelio - komp pokazał 4,7 - wrzucałem w temacie spalania zdjęcie).
Po weekendzie jadę do serwisu, rozkodowała mi się szyba od strony kierowcy (nie potrafię mimo powtarzania z filmiku tego ustawić), oraz tapicerka na słupkach wyszła mi z pod blachy. Trochę skrzypi. Ale ja jestem zadowolony. Przy 2 tys km wymieniałem olej, teraz nic mi nie pokazuje.

Jeśli bym miał do zakupu w podobnej cenie z podobnymi silnikami focusa mk3 vs mk4, dalej obecnie wybrałbym 4kę. Dla mnie jest lepszym autem. A że ma belkę? Raz poczułem, na wybojach, że ją mam, rzeczywiście mondeo lepiej się kleił. Ale to zaś złe porównanie, bo wyższa klasa auta. Toyota corolla, którą mogę porównać z kompaktów ( XI) jednak gorzej się zachowuje na zakrętach. Innych aut nie mam jak porównywać, bo 5kilometrowa przejażdżka i30 na jeździe próbnej odbyła się po gładkim asfalcie.

Co do spalania. W folderze, który mam na @ z moim silnikiem podają cykl miejski - pomijam, nie miałem nigdy przejechanego baku tylko w mieście, poza tym, nie mieszkam w mieście, z korkami, a przynajmniej ja nie jeżdżę tak po nim.
Ale druga wartość to "poza miastem", broszura podaje 4,7, mnie wychodzi między 5,3 a 6. No cóż, ja akurat nie wierzę producentom w ich podawane spalanie, więc zawodu nie mam żadnego. Bo poprzedni mondeo jeżdżąc podobnie spalał więcej (1,8 tdci 125KM) trasa 6,7 (autostrada w PL, więc prędkości ok 140 z lekkim plusem).
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem