View Single Post
Stary 22-08-2019, 22:15   #34
wojt1975
ford::average

Model: Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: kodowanie swiatel led

kupiłem Edka już z Ledami zamontowanymi na sztywno - poprzedni właściciel odwalił i tak kawał dobrej roboty, a mnie teraz zachciało się robić chociaż poziomowanie.
Zatem właśnie jestem po montażu, czujników poziomowania i hcm'a - trochę zabawy jest, szczególnie z kabelkologią o ile nie ma się gotowych wiązek; zatem czujniki poziomowania montuje się na przodzie i tyle po lewej stronie autka - wahacze i sanki - otwory są tylko trzeba nagwintować - ja zrobiłem na fi 8, co do czujników to różnią się blachami montażowymi - na alle... zawsze opisują przód czy tył. Co prawda kupiłem do swojego Edka ten zestaw od mondeo mk5, ale raczej nie powinno to rzutować, a bynajmniej optycznie niczym się nie różnią od oferowanych do Edga - no może poza ceną. W przyszłym tygodniu się o tym dowiem, czy uda się wszczepić ten zestaw, jak podjadę na uaktywnienie hcm'a - tu niestety nie mam doświadczenia i oprogramowania. Nie kupowałem jeszcze lusterka z kamerą - o ile dobrze doczytałem - ma ona sterować automatycznym przełączaniem świateł drogowych, jak również duże znaczenie ma również moduł SCCM, który znajduje się pod kierownicą, a odpowiada za regulację soczewek przy doświetlaniu zakrętów.
Jeżeli nie ma oryginalnych wiązek, bo do przedniego czujnika wtyczka stanowi element całej wiązki silnikowej, to można kupić 2 wiązki do czujnika tylnego - występują osobno z wtyczkami i w przypadku przedniej wprowadzić przez przegrodę - długość będzie odpowiednia, zaś tylną trzeba przedłużyć na nowych kabelkach. Opcjonalnie widziałem same wtyczki do czujników poziomowania, które powinny pasować od forda F150 - na alle... opisują, że jest to wtyczka wiązki komory silnika - 3 pinowa. Całość ma się zejść pod deską rozdzielczą w okolicy kolumny kierowniczej. Później jeszcze tylko zasilanie z bcm'a + masa, 2 żyły do magistrali HS1 Can - najbliżej jest przy Gatewa'y A który zlokalizowany jest nad poduszką kolanową po prawej stronie (bliżej środkowej konsoli). Pozostanie jeszcze przerzucenie nowych kabelków do przednich lamp - po 2 kabelki przy czym jeden z nich do każdej z lamp musi być ekranowany, bo sygnał idzie cyfrowo, drugi zaś kabelek jako sterowanie światłami drogowymi. I na koniec oczywiście pospinać wszystko - do hcm'a. Jakby co to wtyczka do hcm'a pasuje od radia do fiesty mk6 lub Fusion EU, po delikatnej modyfikacji, a jak nie ma oryginału to można kupić gotowe przejściówki ze złączem ISO i niestety też trzeba zrobić malutką korektę. Co do samego modułu, to o ile pamiętam, to dokładnie taki sam kupiłem
I tak to wygląda. Oczywiście to jest tylko moje doświadczenie, bo eksperymentuję (to mój pierwszy Ford) zaś wiedzę głównie pozyskałem z tego forum i jeżeli coś pokręciłem, to poproszę bardziej doświadczonych forumowiczów o korektę. Przepraszam za może chaotyczny opis, ale jest to mój pierwszy post, ale uznałem że skoro się coś dowiedziałem z forum to wypadałoby się również później podzielić doświadczeniami.
A i jeżeli chodzi o schemat połączeń to znalazłem go na tym forum od mondeo mk5 i zaryzykowałem, zobaczymy co będzie
wojt1975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem