Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 24-08-2019, 13:00   #1083
robert_71
ford::average

Imię: Robert
Model: focus mk4 kombi
Silnik: 1.0 EcoBoost MHEV 155, PS7
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z tym wydechem to chyba kolejny użytkownik z automatem, a nie manualną skrzynią ?
I to może być powód - automat. Mam wersję 1.5 150 manual i nie słyszę tego słynnego buczenia. Przyszło mi do głowy, że jeżdżę trochę inaczej niż ci którzy o tym problemie pisali. Nie chciałem tego pisać na forum, bo niektórzy są wrażliwi na uwagi o stylu jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zrobiłem więc taki test: zmieniałem biegi tak jak podpowiada ekonomizer (czy jak się ta niańka nazywa). No i tadam!. Buczy, wreszcie buczyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli po prostu zbyt niskie obroty. Podejrzewam, że podobnie biegi wybiera automat i stąd efekt buczenia. Nie wiem, czy zmiana trybu na sportowy nie rozwiąże problemu? Zanim zamówiłem focusa miałem okazję testować golfa (benzyna turbo + DSG) i moje wrażenie było takie, że przy spokojnej jeździe skrzynia wybiera zbyt wysokie przełożenia, co powoduje wyczuwalne wibracje silnika i właśnie dudnienie wydechu. Przełączenie skrzyni w tryb sportowy sprawiało, że tego efektu nie było. Również bardziej dynamiczna jazda w trybie normal powodowała, że ten efekt był mniej odczuwalny.
Podobnie zachowuje się ośmiobiegowy automat w Peugeocie 3008 - również szybko wybiera 7 lub 8 bieg gdy tylko przez chwilę jedziemy z równą prędkością. Obroty spadają wtedy nawet do 1400. Myślę, że to ma związek z pogonią za możliwie niskim spalaniem (czyli emisją CO2).
robert_71 jest offline   Odpowiedź z Cytatem