Błąd oświetlenia przedniego - AFS
Dzień dobry, jakiś czas temu zakupiłem Mondeo IV 1.8 TDCI. Posiadam w nim funkcje AFS - skrętne reflektory. Na początku, gdy jeździłem autem przy ostrzejszym zakręcie wyskakiwała mi "usterka oświetlenia przedniego" reflektory robiły "zeza" (kalibracje) ustawiały się na wprost i tak mogłem kontynuować jazdę, lecz po ostrzejszych zakrętach reflektory kalibrowały się na nowo. Po zgaszeniu i odpaleniu silnika wszystko wracało do normy do czasu następnego zakrętu. Pobrałem ForScana pierwszym błędem jaki mi sie ukazał był błąd:
B1F69:64-2F - Czujnik sygnału zwrotnego układu regulacji ustawienia prawego reflektora
Dodatkowe symptomy usterki:
-Błąd wiarygodności systemu
Jako, że nie dawało mi to spokoju, po przewertowaniu internetu i nie znalezieniu jednoznacznej przyczyny, za pomocą ForScana (Service) przeprowadziłem reset modułu, a później ponowną kalibracje.
Na ta chwile po odpaleniu auta od razu wita mnie komunikat o usterce oświetlenia przedniego, po odczytaniu błędów pojawia się:
B11F1:54-6C -Przełącznik obrotowy
Dodatkowe symptomy usterki:
-brak kalibracji
Szczegóły kodów usterek
Z menu toolbox wybierz opcję ustawiania reflektorów
Oczywiście podczas jazdy i kilku zakrętach dochodzi błąd opisany jako pierwszy.
Czy ktoś ma jakąś radę? Z ciekawości zadzwoniłem do ASO, gdzie za samą diagnozę policzyli 280zł :/
Ostatnio edytowane przez rglsky ; 20-02-2020 o 20:01
|