Odp: Błąd P003A:17-6C
Witam Kolegów.
Chętnie podłączę się pod temat delikatnie zmienia się autko, bo galaxy silnik ten sam 2.0 TDCI 140KM z 2007 roku.
Otóż u mnie temat urodził się po przejechaniu kolejnych 600 km jazdy ciągłej. Objaw - po chwilowej przerwie na zatankowanie samochodu przy uruchamianiu zapaliła się lampka ostrzegawcza awarii silnika i już nie zgasła. po dojechaniu do domu podłączyłem komputer wyświetliły się następujące błędy:
PCM - P003A: 16-2D
PCM - P0234: 00-E8
OBDII - P0234C
Wyglądało, to tak jak na dołączonych zrzutach. Pierwsza rzecz, którą zrobiłem - wymieniłem elektrozawór - sterowania podciśnienia turbiny. Niestety po wykasowaniu błędów pozostał PCM - P003A: 16-2D i nic więcej. Sprawdzałem sztangę - raczej się nie zacina. Gdyby, to był tylko ten jeden błąd poszedłbym w stronę czujnika kopiowania turbo i tu się trochę waham, ponieważ to kolejne 200 złotych. Nadmienię, że przewody i wężyki sprawdziłem są OK. Akumulator również - na forum były różne sugestie, więc starałem się posprawdzać wszystko co koledzy sugerowali. Może ktoś podpowie, którą z części obstawić na pewniaka: 1. czujnik kopiowania turbo, czy 2. czujnik ciśnienia doładowania?? A może jakieś inne propozycje. Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
|