Cytat:
Cześć. Kilka dni temu zakupiłem swój pierwszy wideorejestrator - Viofo A129 Dual wraz z hardwire kitem. Jako, że jestem kompletnie zielony w tych tematach, to bardzo was proszę o pomoc przy podłączeniu tego kita.
Mój samochód to Mondeo MK5 z 2015 roku. Skrzynkę bezpieczników wewnątrz samochodu już odnalazłem i nawet udało mi się do niej dostać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedyny problem, to samo podłączenie - czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć:
1. Pod które bezpieczniki najlepiej podpiąć kabelki z hardwire kita (czerwony i żółty)?
2. Ile amperów będzie odpowiednie?
3. Jakie przejściówki muszę kupić tj. pod jaki typ bezpieczników?
4. Pod ile woltów ustawić hardwire kit?
Z góry dzięki za pomoc!
|
ad.1 BATT tam gdzie masz cały czas zasilanie, ACC - tam gdzie pojawia się zasilanie np. po zapłonie - dokładnie Ci nie powiem, bo mam MK4 - trzeba sprawdzić z miernikiem
ad.2 moim zdaniem wyszukaj bezpieczniki o największym amperażu
ad.3 sprawdź najlepiej w instrukcji, w MK4 są mini
ad.4 ja ustawiłem przy bezpośrednim podłączeniu pod aku na 12V
Idąc dalej, mi przy takim połączeniu, po jakimś czasie komputer zaczął często "krzyczeć", że akumulator rozładowany (mam 8-miesięczny). Niestety, jest to dodatkowe obciążenie, o którym auto "nie wie".
Obecnie mam powerbanka diy, na ogniwach LifePO4 (10Ah), które się ładują po uruchomieniu silnika (do 100% BMS załaduje w 1h). Kilkanaście minut jazdy dziennie, wystarcza do ciągłego nagrywania przez moją A129 DUO.