Cytat:
|
Taaa. W większości testów jest chwalony układ jezdny, bardzo dobre wyciszenie, wygląd, czy obszerność kabiny, a ten będzie dalej szedł w zaparte...
|
Bardzo dobre wyciszenie? Powiedz to tym, którym buczy wydech. Dobre (jedno z lepszych w klasie) wyciszenie od szumów wiatru to nie wszystko. Chyba że komuś wystarcza 1.0, wtedy faktycznie może cieszyć się cichym i oszczędnym wozidełkiem do kościoła. Już zwykły Ceed 1.4 140KM w normalnym użytkowaniu będzie cichszy od Focusa 1.5 150/182KM, a w Proceedzie/XCeedzie będzie tylko lepiej (te wersje są lepiej wyciszone od Ceeda).
Wygląd? A co to jest, jeśli właśnie nie subiektywne kryterium? Jednemu podoba się auto A, drugiemu B. Moim zdaniem, o ile zwykły Focus wygląda świetnie, to wersja Active HB już nieco pokracznie. W porównaniu Focus/Ceed wygrywa ten pierwszy, Focus Active/XCeed wyraźnie drugi.
Obszerność kabiny? Już pisałem. Dla zdecydowanej większości ludzi miejsca z tyłu w Focusie będzie przesadnie dużo, a traci na tym pojemność bagażnika (który swoją drogą pod względem rozwiązań i zastosowanych materiałów też jest jednym z biedniejszych w klasie). W takim Leonie, VW, Ceedzie, i30 (i wielu innych kompaktach) miejsca z tyłu też jest wystarczająco dużo, a dodatkowo wnętrze nie jest tak surowe (masz m.in. dodatkowe nawiewy na tył oraz więcej miękkich tworzyw) i większy/bardziej przemyślany bagażnik.
Układ jezdny? Fakt, być może auto prowadzi się jak przyklejone i w teście łosia wypada lepiej. Tylko znów... Zdecydowana większość osób nie jeździ OSów, a w podbramkowej sytuacji wciska pedał hamulca i łapie się kurczowo za kierownicę (i nie są to moje wymysły, tylko obserwacje poparte mnóstwem filmików z wypadków/kolizji). Kosztem nieco lepszego prowadzenia jest dużo gorszy komfort jazdy (nie tylko w kwestii miękkości, ale także sfery akustycznej - Fordowskie zawieszenie na belce jest głośne i twarde; poza tym nawet w tym wątku ktoś pisał że na niektórych wybojach tył potrafi nieznacznie podskakiwać).
Cytat:
|
A CEED wyróżnia się tylko deską.
|
Tylko deską? Lepsze materiały są w całej kabinie, a nie tylko z przodu. Dodaj do tego dodatkowe nawiewy z tyłu, większy i bardziej przemyślany bagażnik, mocniejsze jednostki silnikowe, szybsze i bardziej intuicyjne multimedia, większą niezawodność, itp. itd. Fakt... "Tylko deską..."
Cytat:
|
za FFA Kombi z bardzo podobnym wyposażeniem zapłaciłem 90000 tyś zł i dostałem ok 18000 tyś rabatu od ceny katalogowej!!
|
Mnie bardziej interesuje to, ile mam do zapłaty niż jaki rabat udało mi się uzyskać. Ale jak widać nadal są tacy, którzy łapią się na sztucznie zawyżone kwoty cennikowe i ogromne rabaty, oferowane niemal od ręki na wejściu do salonu.
Jeśli udało Ci się zapłacić mniej za Focusa to gratuluję. W moim przypadku Focus był zauważalnie droższy. Ceed GT z silnikiem 1.6 204KM, skrzynią manualną i pełnym wypasem (brakowało tylko pakietu bezpieczeństwa, dobrałem nawet panoramę) kosztował (już do zapłaty) 102 tysiące.
Dla porównania cena Focusa 1.5 182KM też z manualem i gorszym wyposażeniem o rabatach wyniosła 101 tysięcy z hakiem. Focus miał słabszy silnik o wyraźnie gorszych osiągach oraz brakowało mu panoramy (kosztującej chyba 6-7 tysięcy) i kilku innych drobniejszych rzeczy (po ich dołożeniu cena dobiłaby do 110 tysięcy). Wybrałem Focusa bo wydech w Ceedzie GT był za głośny. Jak teraz czytam, że w Focusie 1.5 182KM wydech jest tylko niewiele cichszy (a może i tak samo głośny) to tylko się cieszę, że do realizacji zamówienia nie doszło.