Cisza w głośnikach przy rozmowach telefonicznych przez bluetooth i voice
Witam wszystkich,
od ponad roku jestem właścicielem Mondeo MK4 1.8 TDCi w wersji Titanium X i postanowiłem go teraz doposażyć w zestaw bt/vc (fabrycznie go nie było). Posiadam Navigację Travelpilot NX i wyświetlacz Convers+. Otóż zasięgnąłem lektury z poradnika instalacja_modulu_btvc_mondeo_mk4.pdf jednego z forumowiczów i dołożyłem manetkę voice, moduł bluetooth Nokii 8M5T-19G488-AK oraz mokrofon. Fabrycznie znalazłem tylko wiązkę od bluetooth za schowkiem pasażera lecz nie było wtyczki od mikrofonu w podsufitce. Mikrofon podpiąłem (według wskazówki z poradnika) do przewodów niebiesko-czerwonego oraz brązowo-czerwonego, które znajdują się pod wykładziną pod schowkiem pasażera (wiązka podsufitki) w szarym wielopinowym konektorze.
Manetka działa, telefon łączy się przez bluetooth, mam pełne sterowanie i podgląd książki telefonicznej na convers jak i radiu, lecz nie słychać rozmówcy, ani mnie po drugiej stronie słuchawki.... Po naciśnięciu Voice jest beep i prośba o wydanie polecenia, lecz nie ma reakcji po wypowiedzeniu słowa po angielsku przeze mnie. Mikrofon jest OK, ponieważ podłączałem inny (sprawny) i jest to samo. Czy trzeba pozmieniać jakieś opcje w elmconfig? Głównie chodzi mi o ustawienia Bluetooth Handsfree - zakładka 5, Voice Control, Auxiliary Audio Input, Digital Radio System, Microphone - zakładka 4? Obecnie wszystkie wymienione opcje mam na "without".
|