View Single Post
Stary 31-08-2019, 15:04   #43
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: "MyFord Mobile" - aplikacja do komunikacji z samochodami

@jossy Obiecane fotki w załączeniu. Na każdej dopisek jakiego auta dotyczy.
Wszystkie moje auta mają Sync3:
- Ford Fusion Sync3 "nowy" w wersji 3.4 19200 z mapą F8
- Ford Edge Sync3 w wersji 3.0 19205 z mapą F8
- Ford C-max Sync3 w wersji 3.0 19205 z mapą F8

Jak ze zdjęć widać, moduły TCU z serii -14G087- nie mają problemu by się zalogować w sieci GSM w Polsce.
Nawet TCU w Edge loguje się do sieci, choć nie działa do końca... Nie mam czasu zająć się tym na poważnie. Najpewniej problemem jest, że to TCU pochodzi z jakiegoś hybrydowego Lincolna, a Edge z "hybrydowością" to jest "baaardzo na bakier"
Otwarte jest pytanie u którego operatora TCU się loguje... Ja podejrzewam, że może to być Aeor2. Faktem jest, że realizowany jest roaming a nikt za to nie płaci...

Jako ciekawostkę poddam, iż nawet jak konfiguruję MyFord Mobile dla Edge (wbrew ograniczeniom...) to po numerze ESN TCU serwery "wiedzą", ze jest on zainstalowany w moim Edge - choć był
dokładany "zupełnie niefabrycznie" - nie było przedliftowych Edge z TCU.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT

Zebrałem się w sobie i dokończyłem konfigurację Edge!

Ponieważ modem TCU zamontowany przeze mnie pochodził z hybrydowego Lincolna, to w konfiguracji Sync3 Edge ustawiłem, że jest "hybrydą"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozwoliło to dodać auto do MyFord Mobile (czyli możliwość takiego dodania kontrolowana jest typem zgłaszającego się TCU a nie po VIN auta...) i spowodowało to dalej, że pojawiła się informacja na ekranie Sync3 pozwalająca na dokończenie powiązania telefonu z samochodem i połączenie zaczęło działać!

Oczywiście informacja jest nieco "przekłamana", bo "Total Range" cały czas pokazuje 0, ale wszystkie pozostałe funkcje działają. Można:
- zdalnie przez internet uruchomić i wyłączyć auto;
- zdalnie przez internet otworzyć i zamknąć drzwi;
- zdalnie przez internet odczytać status auta (status zamknięcia drzwi i rozruchu) oraz ilość paliwa w zbiorniku i aktualny przebieg;
- zlokalizować auto na mapie.

Czyli "eksperyment dodania telematyki do przedliftowego Edge ZAKOŃCZONY PEŁNYM SUKCESEM"!
BTW - proszę nie zgłaszać mi info o niepoprawnej grafice auta bo i tak się dziwię, że MyFord Mobile nie "wykrzaczył się" na "edgowym" VIN nie mającym nic wspólnego z hybrydą/energi...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg C-max.jpg (65.2 KB, 184 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Fusion.jpg (66.2 KB, 165 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Edge.jpg (71.6 KB, 160 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 31-08-2019 o 18:08
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem