Cytat:
@ heis
Mam kilka pytań:
1 Wymieniałes u siebie sam statycznie?
2 Ile oleju Ci szło na jedna wymiane i jakiej firmy?
3 Jaki miales przebieg i czy olej byl wczesniej zmieniany?
4 Czułeś jakaś różnice po zmianie?
|
Sorki, nie było mnie w weekend.
1. Tak, sam wymieniłem statycznie.
2. Jakieś 4 litry. Ale przy ostatniej podmianie zepsułem korek kontrolny więc nie wiem czy dobrą ilość mam w chwili obecnej. 4L spłynęło, tyle też wlałem. Ravenol ATF JF-506E.
3. Przebieg na liczniku 270k. Na ile prawdziwy nie wiem... Znając realia pewnie ze 100 więcej
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy był kiedyś wymieniany, nie mam pojęcia, ale nie wyglądał na świeży. Osobiście zapłaciłem za wymianę oleju i to za dynamiczną. Ale jak dwa miesiące później korkiem kontrolnym spuściłem pół litra oleju to wyglądał jak smoła więc raczej mnie mechanik wydymał niż wymienił. Śmierdział smarem ale nie spalenizną. Żadnych śmieci też w nim nie znalazłem.
4. Nie czułem raczej różnicy. Skrzynia pracuje w miarę prawidłowo, tylko z 3 na 4 brzydko zmienia, jakby dwa razy zapinała. Po wymianie nic się nie zmieniło. Miałem tylko wrażenie, że samochód lżej idzie. Nie szybciej przyspiesza, tylko wolniej zwalnia po puszczeniu gazu.
Po wymianach oleju, lepiej on trzyma temperaturę. W trasie 160km/h, w górach, w korkach po wawie, dynamiczna jazda po mieście lub 800km na wakacje nie widziałem, żeby temperatura doszła do 90stopni. Jak mam ze sobą laptopa to lubię z ciekawości czasem sprawdzić
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.