Cytat:
|
Ford pewnie zmieni wiązkę prowadząc ją inaczej,a źródło problemu pozostanie.Pożyjemy ,zobaczymy czy dobrze kombinuję.
|
Nie każdy akku ma wyciek - ja u siebie do tej pory nie zaobserwowałem takowego - wzmianki o takim problemie były na forum już jakiś czas temu. W sumie podejście Forda jest logiczne. Wymiana wiązki eliminuje ryzyko zwarcia i pożaru (po co wymieniać każdy, również dobry akumulator). Jesli po wymianie wiązki akumulator zacznie cieknąć, to zawsze moga go wymienić wtedy - np. podczas regularnego serwisu. Ale wątpię czy to zrobią. Raczej powiedzą, że nie niesie to za sobą żadnego ryzyka i nie jest podstawą roszczeń po upływie gwarancji. Wydaje mi się, że tutaj decydująca byłaby decyzja UOKiK - czy wymiana wiązki jest wystarczająca, czy też powinien zostać jednak wymieniony akumulator. Pytanie czy jest w kompetencji UOKiK weryfikowanie zakresu akcji serwisowej?
No i pytanie, czy problem nie jest związany z ustawieniem konfiguracji BMS. Jak wiadomo część akku EFB 75Ah, jest ustawiona na 90 Ah (jak np. u mnie). Ciekawe czy podczas akcji będzie coś zmieniane w konfiguracji BMSa?