View Single Post
Stary 04-09-2019, 17:12   #39
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Akcja serwisowa 18p11 – czujnik stanu naładowania akumulatora

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford pewnie zmieni wiązkę prowadząc ją inaczej,a źródło problemu pozostanie.Pożyjemy ,zobaczymy czy dobrze kombinuję.
Nie każdy akku ma wyciek - ja u siebie do tej pory nie zaobserwowałem takowego - wzmianki o takim problemie były na forum już jakiś czas temu. W sumie podejście Forda jest logiczne. Wymiana wiązki eliminuje ryzyko zwarcia i pożaru (po co wymieniać każdy, również dobry akumulator). Jesli po wymianie wiązki akumulator zacznie cieknąć, to zawsze moga go wymienić wtedy - np. podczas regularnego serwisu. Ale wątpię czy to zrobią. Raczej powiedzą, że nie niesie to za sobą żadnego ryzyka i nie jest podstawą roszczeń po upływie gwarancji. Wydaje mi się, że tutaj decydująca byłaby decyzja UOKiK - czy wymiana wiązki jest wystarczająca, czy też powinien zostać jednak wymieniony akumulator. Pytanie czy jest w kompetencji UOKiK weryfikowanie zakresu akcji serwisowej?

No i pytanie, czy problem nie jest związany z ustawieniem konfiguracji BMS. Jak wiadomo część akku EFB 75Ah, jest ustawiona na 90 Ah (jak np. u mnie). Ciekawe czy podczas akcji będzie coś zmieniane w konfiguracji BMSa?

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 04-09-2019 o 17:17
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem