Temat: [Ogólne] aktualizacja dla sync 3
View Single Post
Stary 04-09-2019, 23:28   #475
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: aktualizacja dla sync 3

Cytat:
Napisał kolopeter Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niesamowicie szybko..
To prawda. Zasługa pomysłu, na jakim jest to oparte.
Kiedyś, jak zastanawiałem się jak to technicznie można zrobić, akurat tego zrealizowanego sposobu nie wymyśliłem, nie brałem pod uwagę.
Jak mu się przyjrzałem, to musze się przyznać, że "szczęka mi opadła" - jest tak oczywisty i tak efektywny, że nie wpadłem na niego tylko dlatego, że nie piszę niczego pod QNX.

Jak to działa: MLO to bootloader systemu a QNX-IFS (w tym konkretnym przypadku QNX-IFS-REFORMAT) to jądro systemu QNX z podstawowymi programami narzędziowymi. Są one umieszczane w 32 megowej partycji poprzedzającej wszystkie pozostałe partycje opisane w schemacie partycjonowania.
Sporządzenie dedykowanej wersji jądra systemu QNX z narzędziami niezbędnymi do reformatowania reszty jest "kluczem do sukcesu". Bez wątpienia do "wciągania" poszczególnych pakietów nie jest także używany w tym dedykowanym zestawie systemowym ciężki, wielki i powolny APP_SUM realizujący normalny proces aktualizacji Sync3.
Pod tym względem analityk, który to wymyślił ma pełen mój "szacun".
Jednak - jak to zwykle w FoMoCo - w tej beczce miodu MUSI być łyżka dziegciu... PMa, który "odbierał" ten produkt i nie widział, że programiście nie chciało się dołożyć do linijki printfowanego tekstu nazwy modułu, o którym ów tekst jest - wylał bym "na zbitą buzię" natychmiast z każdej z firm, które prowadziłem...

Tak czy inaczej - 45 minut na pełną przebudowę systemu z zawartością wszystkiego, co tylko tam może być - robi wrażenie...

BTW - QNX-IFS daje się "rozpakować" i obejrzeć co "w środku" (oczywiście QNX-IFS-REFORMAT także). Trzeba na to chwilę czasu, ale rzecz jest opanowana i standardowa. Jak się trochę "obrobię", to zerknę jakie narzędzie rozpakowuje i umieszcza na właściwym miejscu poszczególne pakiety... Jeśli któryś z kolegów (szczególnie celujący w odwoływaniu do historycznych wypowiedzi...) także potrafi "zajrzeć do środka" - to może "tak od niechcenia" - wrzuci trochę ciekawych (choć nie koniecznie przydatnych dla ogółu...) informacji. Będę zaglądał.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-09-2019 o 23:41
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem