Cytat:
|
Czy komuś włączało się już wypalanie DPF i jak często to się powtarza?
Wiadomo że zależy to do stylu i warunków jazdy, ale ja jeżdżę głównie w mieście i nigdy u siebie nie zauważyłem żeby uruchomił się proces wypalania opisany powyżej.
|
Witam, wypalanie DPF-a można tylko zobaczyć na średnim spalaniu. tz: ja mam na wyświetlaczu komputera ustawione średnie spalanie i zanim wyłączę auto to patrzę jakie jest spalanie ( na postoju) powinno być około 0,5 / 0,8 L, a gdy trwa wypał DPF-a to będzie około 2,5 l/ 2,8 l. Niestety tylko tak można to zaobserwować.
Bump:
Cytat:
|
U mnie raz włączył sie duży czerwony wykrzyknik na wyświetlaczu. Było to na postoju.Dymu nie zauważyłem, ale później gdy byłem w serwisie to powiedzieli że to właśnie DPF sie wypalał. Ogólnie powinno sie to dziać na postojach bo gdy wydarzy sie w trakcie jazdy to można odczuć znaczny spadek mocy. Mam 28.000 przebiegu i 3/4 jazdy po mieście.
|
Kolego DPF-a nie wolno wypalać na postoju, podczas wypalania temperatura sięga niemal 1200 stopni i może to doprowadzić do samozapłonu. Dlatego jak jest wypał DPF-a to najlepiej jechać i to na wysokich obrotach, ponieważ podczas jazdy jest chłodzenie DPF-a.