Cytat:
|
To ja się pytam jak jest rozwiązany problem akumulatora samego w sobie ?
|
Logicznie myśląc masz rację. Ale tutaj producent działa wg zasady kosztów akcji serwisowej. Celem akcji serwisowej nie jest wymiana akumulatora (może cieknąć ale nie musi), ale usunięcie zagrożenia pożaru. Gdyby nie to zagrożenie, to prawdopodobnie nikt by nic nie robił.
Ja już jestem po akcji. Po stawieniu sie na umówiony termin, w ciągu 15 minut dodano dodatkową wiązkę i (zgaduję) czujniczek wylądował na akumulatorze. Teraz aby wyjąć akumulator trzeba wypiąć spinkę mocującą czujnik do akumulatora. Ktoś pomyślał, że jak czujnik będzie nad akumulatorem to wyciek go nie zaleje. Czas pokaże czy to zdało egzamin - istnieje jeszcze coś takiego jak siły kapilarne dzięki którym ciecz może się przemieszczać do góry po kabelkach
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przypuszczam, że umiejscowenie czujnika BMS spowoduje wyższe pomiary temperatury akumulatora. BMS ma chyba czujnik tempetratury - procedura ładowania akumulatora uwzględnia temperaturę i dobiera prąd aby uniknąc przeładowania nagrzanego akumulatora. Wyżej położony czujnik będzie podawał wyższe wskazania temperatury w komorze silnika nad bateria. Tym samym układ bardziej wstrzemięźliwie będzie ładowal akku, co zredukuje ryzyko przeładowania i wycieku elektrolitu.
Poniżej zdjątko, jak to wygląda po akcji
Tak nawiasem mówiąć, to nie zdiwiłbym się, gdyby akku AGMy szybko padały w Mk5. Nie powinny one być montowane w komorze silnika bez odpowiedniej izolacji - w praktyce producenci (zwłaszcza premium) umieszczali je pod siedzeniem pasażera lub w bagażniku. Tutaj, zwłaszcza przy nisko zamontowanym czujniku BMS jest bardzo prawdopodobne, że akumulator regularnie się przegrzewa, zwłaszcza jak ktoś dużo jeździ w trasach. Cieknąć nie cieknie (bo AGM ma dodatkowe zabezpieczenie) ale niestety żywotność przegrzanego AGM drastycznie spada.
A ta akcja dotyczy wszystkich aut z EFB czy tylko diesli?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.