Temat: ASO nie ASO
View Single Post
Stary 13-09-2019, 10:01   #16
olek_grom
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: ASO nie ASO

Ja właśnie szukam warsztatu gdzie mógłbym zrobić przegląd okresowy. Interesują mnie okolice Targówek-Praga. I jest to problem...
Wcześniej jeździłem do Solid Garage, ale jak słusznie piszecie teraz mają długie terminy i trochę poszli na ilość. Dodatkowo lokalizacja mi w ogóle nie pasuje.
Ostatnie dwa przeglądy robiłem w nieźle ocenianych warsztatach w okolicy i generalnie nic nie mam im do zarzucenia, ale trzeba się prosić o fakturę, a już o jakimś protokole zdawczo-odbiorczym to zapomnij.
Szukam warsztatu gdzie byłoby to zrobione "po Bożemu".
Pisaliście, że ceny w ASO wcale nie większe, więc postanowiłem wysłać zapytanie i:
Ford Michałowski na Radzymińskiej za przegląd:
-Wymiana oleju - własny olej
-Wymiana filtra oleju
-Wymiana filtra powietrza
-Wymiana filtra kabinowego (z węglem aktywnym)
-Wymiana płynu hamulcowego
-Przegląd auta taki jak w Państwa programie serwisowym 4+

Koszt 960 zł brutto + własny oklej ok 230 zł (jeżdże na Liqui moly), więc za przegląd wyjedzie 1200 zł. Czy to tanio?

W warsztacie noname w okolicy taki przegląd to koszt 300 zł + materiały czyli olej 230 + filtr oleju 35 zł + powietrza 50 zł + fitr kabinowy 50 zł + płyn hamulcowy 35 zł = 400 zł.
Razem 700 zł.
Do tego jak chce sprawdzić zawieszenie itd to mogę podjechać do SKP i za 100 zł będę miał wszystko sprzwdzone. Co dalej jest 2/3 ceny ASO.

Edit:
W Solide Garage
Wymiana filtrów i oleju bez materiałów 130 zł + 100 zł za płyn hamulcowy z wymianą (napisali, że nie wykonują na powierzonym im)+ przegląd w cenie wymiany oleju i filtrów.
230 zł + reszta materiałów 365 zł(olej 230 + filtr oleju 35 + powietrza 50 + kabinowy 50) ~600 zł.

Ostatnio edytowane przez olek_grom ; 13-09-2019 o 12:12
olek_grom jest offline   Odpowiedź z Cytatem