Odp: Działanie Start-Stop ASS
Witam.
Panowie mondeo 2015 180km. Przebieg 134tys. Przedłużona gwarancja . Tylko ASO. Automat diesel oczywiście. Historia o której mógłbym książkę napisać.... Dziś tylko streszczenie. Pierwsze problemy z odpalaniem w marcu tego roku. Po wciśnięciu przycisku, brak reakcji rozrusznika. Po zapoznaniu się i instrukcją, odczekałem jakiś czas i samochód odpalił...uf, prawie byłem w Gdyni, i wracałem 500km. Udało się wrócić do domu. Ale problem z dnia na dzień się nasilił i laweta do ASO w Częstochowie. Wymiana czujnika światła stop i problem z głowy. No ale koniec sierpnia problem wrócił. Samochód po prostu raz palił, raz nie. Lawetą trafił do ASO Opatówek, tam im oczywiście odpalił, postał tydzień wgrali nowe oprogramowanie i pojezdziłem tydzień, ale po tygodniu to samo. Zdarzyło się że start stop wyświetliło komunikat manualny start wymagany, i nic z tego samochód nie odpalił, raz zdażyło się to na przejeździe kolejowym, dobrze że odległość była odpowiednia.... Mondeo ponownie trafiło na serwis, który rozkłada ręce, przez tydzień analizują akumulator i nic. Ale tu słuchajcie hit gdy laweta zabierała samochód przebieg 134134 , dziś zaproszono mnie po samochód, i przebieg 134134, a jak pytałem czy pojezdzili to mówili że tak....i że im samochód pali i nie ma problemu. Po prostu mnie okłamali. Porobiłem sobie zdjęcia przebiegu, i rozmawiam z serwisantem, ten oczywiście ściema. Wsiadł że mną, i po 3 minutach jazdy. Samochód zgasł na start stopie i już nie odpalił. Zobaczymy co powiedzą teraz. Jak na razie jestem w kropce. Dzwoniłem po serwisach pytałem, nikt nie potrafi naprowadzic w czym tkwi problem. Tak jak wspomniałem serwis w ciągu tygodnia sprawdził akumulator, i rozrusznik (tu też jestem ciekaw, jak wygląda takie sprawdzenie rozrusznika ) Błędów brak. Zdarzało się że samochód nie odpalił tak po prostu po 15 minutach od ostatniego użycia, a po 24 godzinach odpalił na strzała. Czy ktoś miał podobne objawy? Co to może być? Bo jak patrzę na serwis to ręce mi opadają...
|