Temat: [Focus 2008-2011] Parametr OBD - CylBal
View Single Post
Stary 24-09-2019, 15:05   #20
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Parametr OBD - CylBal

Cytat:
Napisał Dariusz_B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
DPF był czyszczony dwa razy u Heko - ale nie było diagnostyki układu wtryskowego, podobno niepotrzebna, więc zaczynam szukać innego miejsca...

Temperatura otwarcia termostatu to 83 stopnie - tak pokazuje również Forscan. Na blacie oczywiście wskazówka od temperatury tuż przy pionowej podziałce, więc jest idealnie. Nie mam się czego czepiać tutaj.

Spalanie 0,7l/h jest bez klimatyzacji. Parametr CylBal_1 ma wartość 0,93 na wolnych obrotach, reszta cylindrów próbuje nadrobić. Zastanawiam się czy właśnie ten wtryskiwacz nie jest powodem większego zadymienia spalin i szybszego zatykania filtra. Szukam kogoś kto może pomierzyć wtryski oscyloskopem.

Średnie spalanie jest niewielkie (~5,3-5,5l/100km), ale przyznam, że jeżdzę bardzo spokojnie, gdybym go mocno deptał, filtr wypalałby się znacznie częściej, więc i spalanie byłoby znacznie wyższe...
1. Mocne deptanie nie powoduje częstego wypalania filtra - wręcz przeciwnie, bo przy wysokiej temperaturze spalin filtr się wolniej zatyka.
2. Spalanie postojowe przy wypalającym się DPFie to >1.0l/h. Ja mam na postoju bez klimy 0,5-0.6. Z klimą 0,7-0,8 jak jest chłodno do (UWAGA!) nawet 1.0-1.1 jak są upały. Jak się wypala DPF, jest zawsze ponad 1.0l/h.
3. Wypalanie DPFa można zaobserwować inaczej. Auto jest ospałe przy przepinkach biegów (potrzebuje chwilę namysłu po wciśnięciu gazu), a co najważniejsze Forscan pokazuje non stop włączone świece żarowe.
4. Spalanie 5,3 - 5,5 to bajka. Ja jeżdżę wprawdzie z nogą w podłodze, ale poniżej 7/100 to raczej nie widzę.
5. Też mam CylBal_1 na poziomie 0,93 - 0,95. Reszta blisko 1. Niestety pewnie wtrysk umiera. Podobno cewki w tych siemensach padają. Ja też mam raczej nieco za duże zadymienie i myślę, że i u mnie i u Ciebie to wtryski są przyczyną problemów.
6. Wtryski są nieregenerowalne raczej. Trzeba kupować nowe, albo szukać używek. Miałem się za to nawet wziąć u siebie, ale raz że szkoda kasy, a dwa że auto tak zapieprza, że aż głupio je naprawiać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem