Temat: [Focus 2008-2011] Parametr OBD - CylBal
View Single Post
Stary 24-09-2019, 19:19   #23
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Parametr OBD - CylBal

Pali Ci 5,3 litra? Gdzie tym jeździsz? Autostradą z górki?

Bump:
Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

2. Spalanie postojowe przy wypalającym się DPFie to >1.0l/h. Ja mam na postoju bez klimy 0,5-0.6. Z klimą 0,7-0,8 jak jest chłodno do (UWAGA!) nawet 1.0-1.1 jak są upały. Jak się wypala DPF, jest zawsze ponad 1.0l/h.

3. Wypalanie DPFa można zaobserwować inaczej. Auto jest ospałe przy przepinkach biegów (potrzebuje chwilę namysłu po wciśnięciu gazu), a co najważniejsze Forscan pokazuje non stop włączone świece żarowe.
2. To ja po każdym odpaleniu silnika mam skoki do 1,4-1,8(z klimą, bo u mnie zawsze włączona), ogólnie powyżej litra, spada wraz z rozgrzewaniem silnika. Pytałem o to już w innym temacie. Możliwe że wypala sięna zimnym od razu po odpaleniu? Skok spalania na wyższe następuje tak z dwie sekundy po odpaleniu.

3. Tak, czuję laga po zmianie biegu. Nie wiem jak ze świecami, nie mam kabla i laptopa, a apka na telefonie mi pewnie nie pokaże grzania świec, ale chyba zamontuję diodę zasilaną przez świece, żeby sprawdzić. Ale czytałem że przy nie do końca udanym wyłączeniu dpf'u może nie być wszystkich objawów, na przykład świece mogą już nie grzać.

Z tym że ja dpf'u już nie mam, a wydaje się, że ciągle się dopala. Słyszał ktoś o problemach z wyłączeniem dpf'u? To może być wina sterownika silnika, że nie ogarnia?

Ostatnio edytowane przez Lukasz2525 ; 24-09-2019 o 19:27
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem