Temat: [Focus 2008-2011] Parametr OBD - CylBal
View Single Post
Stary 24-09-2019, 20:18   #24
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
Domyślnie Odp: Parametr OBD - CylBal

https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=236413

Jest prosty sposób by sprawdzić świece żarowe jak wyżej , wypada też sprawdzić bezpiecznik świec żarowych a poza tym dość ważne jest by świece były sprawne
Teraz o stronie technicznej bo na zimnym silniku chwilowe spalanie będzie wyższe i to jest normalne a po osiągnięciu temperatury ważne by silnik chodził równo bez twz wypadania zapłonu (mam na myśli taką chwilową nierówną pracę jak przy wypadaniu zapłonu) bo to świadczyć może o problemach z wtryskiwaczami . Bardzo dobrzy fachowcy są w każdym serwisie boscha i jeszcze jedno by nie godzić się na regenerację bo to tylko chwilowy efekt a już lepszą opcją jest wymiana na używane sprawne wtryskiwacze czy po prostu inwestycja w nowe . DPF jak już kiedyś pisałem to też część wymienna i ford przewiduje wymianę po około 120 tyś przebiegu (niby czyszczenie ciśnieniowe powinno wystarczyć by pozbyć się popiołów tlenku ceru) ale ja osobiście kupiłem zamiennik polski DPF za 645 zł i jestem zadowolony. I jeszcze jedna rzecz to turbosprężarka i jej stan bo to może zapchać DPF na amen tak samo jak zapchany DPF może zniszczyć turbosprężarkę
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem