Temat: [Mondeo 2007-2014] 2.0 145KM, ciężko odpala
View Single Post
Stary 01-10-2019, 09:01   #1
Pavmar
ford::beginner

Imię: Michał
Model: mondeo mkIV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie 2.0 145KM, ciężko odpala

Witam,
Zakupiłem niedawno mondeo MK4 flexifuel titanium z przyciskiem start. Na początku żadnych problemów. Kontrolki pierwsze naciśnięcie, zaraz po tym drugie przyciśnięcie do zapłonu i palił od razu.
Ostatnio miałem nieprzyjemną sytuację, że pękła mi szyba przednia od kamienia. W związku z tym musiałem ją wymienić. Mam tam czujnik deszczu, zmierzchu i jest podgrzewana. I jak odebrałem auto to wystartował normalnie, wyskoczył komunikat tylko, że problem z przednim oświetleniem czy jakoś tak, ale zniknął. Potem każde kolejne odpalenie auta, miało to samo albo włączała się usterka silnika. Trzeba było chwilę dłużej przytrzymać przycisk by zaskoczył zapłon. Teraz potrafi być tak, że kontrolki, wciskam start i tak jakby chciał ale nie zakręca. Czasem zaskoczy po 2s, nie od razu, albo puszczam i za chwilę drugi raz to kręci prawie od razu. I za każdym razem teraz usterka silnika jest. Byłem w fordzie, myślałem że może coś źle podłączyli jak wstawiali szybę. Mechanik w fordzie stwierdził defekt akumulatora. I że trzeba go wymienić. Ale dodał, że tam jest jakiś marketowy wstawiony. Powiedziałem, że się zastanowię (300euro nowy u nich). W domu sprawdziłem, ma naklejki forda akumulator, więc oryginał. Już się bałem, że podmienili.

I teraz moje pytanie, czy to zbieg okoliczności, że akurat akumulator teraz do wymiany po wymianie szyby czy może jednak coś innego? Wymienię akumulator i się okaże, że jednak coś innego? Mogę coś zrobić, sprawdzić ? Jak widziałem z prawej strony "pod" szybą jest kostka, która jest jak sądzę związana z masą od Aku. Jak można ją wypiąć? Da mi to coś? Czy gdyby był problem z akumulatorem to nie powinna mi się świecić kontrolka od Aku, a nie usterka silnika?
Pavmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem