View Single Post
Stary 04-10-2019, 18:50   #1
barteke
ford::beginner

Model: mk7
Silnik: 1.25 80KM
Rocznik: 2009
Angry Przepala bezpiecznik pompy paliwa i/lub silnika

Mam dziwny problem z jedną z fiest w rodzinie (1.3 benzyna). Podczas normalnej jazdy autem samochód zgasł i już nie odpalił. Rozrusznik kręcił. Po oględzinach padło na bezpiecznik od pompy paliwa. Po wymianie fiesta na chwilę odpaliła po czym znów padła - spalony bezpiecznik pompy paliwa [F15] oraz silnika [F12].

Myślę - no więc pompa. Jednak po wymianie na nową pompę po każdorazowym przekręceniu kluczyka spalało bezpiecznik F12. Wyjąłem przekaźnik silnika celem przeczyszczenia styków, bez zmian, przekaźnik sprawny. Dziś pojawił się inny problem, tym razem przepala się tylko bezpiecznik pompy F15, nawet gdy jest ona odłączona, wystarczy przekręcić kluczyk w stacyjce.

Teraz pytanie. Pompa sprawna, kable do komputera w dobrym stanie, brak przetarć, a ewidentnie gdzieś mam zwarcie. Problem lezy w stacyjce, przerwany przewód przed skrzynką bezpieczników czy padnięty komputer? Trochę brak mi już pomysłów. "Elektryk" nie wie w czym problem, sprzęt pokazał mu kilka pomniejszych błędów, a potem już nic, bo musiałby odpalić samochód (lepszego speca na szybko nie znalazłem).

Trochę się rozpisałem, ale piszę temat szukając pomocy jak i celem pozostawienia informacji gdy problem uda mi się jakoś rozwiązać.
barteke jest offline   Odpowiedź z Cytatem